Njega kose

Transplantacija kose – educirajte se o usluzi koja je mnogim ženama promijenila život nabolje!

Viktoria Šafranić 21. rujna 2020.

Sve češći problem kod mlađih i starijih generacija…

Svaka osoba jedinstvena je na svoj način, prvenstveno po tome što nosimo u sebi. Naša unutarnja strana čini nas posebnima i onako kako se osjećamo iznutra, takvu energiju odašiljemo van.

No htjeli mi to priznati ili ne, u današnje vrijeme vanjski izgled itekako utječe na naš život. Silno se trudimo zadovoljiti svačije kriterije, a zapravo je jedino važno da smo mi zadovoljni sobom. Izreka glasi: ‘Više živi u svojoj koži, manje u tuđim očima’.

Kada bi svatko od nas s tom mišlju započinjao dan, svijet bi bio znatno drugačije mjesto. Ako nešto želite, to biste zaista trebali i učiniti. Mnogi od nas popuste pred predrasudama kada je u pitanju estetska kirurgija, no ako će određena promjena doprinijeti kvaliteti našeg života, onda je to jedina ispravna stvar.

Sve više ljudi danas se bori s preuranjenim gubitkom kose koji može biti uvjetovan genima, hormonima, stresom ili nekim drugim faktorom na koji jednostavno ne možemo utjecati, a koji uvelike utječu na našu svakodnevicu.

Estetska kirurgija Maletić s gotovo 25 godina iskustva u usluzi transplantacije kose jedna je od najcjenjenijih na tom području u Europi. Davne 1996. godine dr. Dušan Maletić otišao je na edukaciju kod tada slavnih stručnjaka u SAD: Dr. Brandy i Dr. Fernau.

U to se vrijeme transplantacija kose radila klasičnom STRIP metodom – izrezivanjem kože sa zatiljnog dijela vlasišta, koja se zatim rezala na manje graftove i ponovno usađivala na onaj dio vlasišta gdje nedostaje kose. Kako je tehnologija transplantacije kose napredovala, tako se i stručan tim Estetske kirurgije Maletić educirao dalje i primjenjivao najnovije tehnike ovog zahvata, od kojih trenutno FUE metoda slovi za najbolju.

Dr. Ana Maletić jedina je liječnica iz Hrvatske primljena u ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery) – Međunarodno udruženje koje prima samo najbolje liječnike za transplataciju kose i drugih dlačica.

FUE metoda transplantacije kose je minimalno invazivna metoda kod koje se folikularne jedinice vade s donorske regije jedna po jedna. Zahvat se radi specijalnim instrumentima promjera manjeg od jednog milimetra, a folikularne se jedinice uzimaju s donorske regije, što je najčešće zatiljni dio vlasišta i s područja vlasišta postranično iznad uški. Na svakoj folikularnoj jedinici nalaze se u prosjeku 2,5 dlake.

Folikularne jedinice se ovom tehnikom mogu uzimati i s drugih regija tijela: prsa, nogu, brade… (body hair). Na ovaj način ne ostaje vidljivi ožiljak u obliku linije na donorskoj regiji kao što je to slučaj kod STRIP metode gdje je ožiljak u području zatiljnog dijela vlasišta trajno vidljiv.

Nakon što se folikularne jedinice izvade iz donorske regije, slažu se na specijalne podloške na način da se lako mogu prebrojati, te se spremaju u specijalnoj hranjivoj otopini i na određenoj temperaturi kako bi se sačuvali dok su izvan tijela.

Zatim se folikularne jedinice usađuju jedna po jedna u regiju na kojoj kosa nedostaje ili je prorijeđena. Zahvat se radi pod povećalima, u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Koliko dugo zahvat traje ovisi o broju folikularnih jedinica koje je potrebno transplantirati.

Ovom se metodom može postići vrlo velika gustoća kose, a transplantirana kosa izgleda jednako prirodno kao i ostala kosa. Kod nas je uspješnost ovog zahvata 99%, što znači da se od ukupnog broja transplantiranih folikularnih jedinica 99% primi na primajućoj regiji, što je vrlo visok postotak uspješnosti.

Također, transplantacija kose radi se i bez šišanja primajuće regije, drugim riječima ošiša se samo dio vlasišta na zatiljnom dijelu s kojeg se uzimaju folikuli, no to mjesto okolna kosa pokrije, ukoliko je malo duža.

Kombinacija FUE i STRIP metode transplantacije kose

Kod visokog stupnja ćelavosti, STRIP (FUT) i FUE metoda transplantacije kose može se kombinirati u istom aktu kako bi se dobio maksimalan broj folikula za transplantaciju. Na donorskoj regiji, s to je zatiljni dio vlasišta i postranično prema uškama, izreže se dio vlasišta, rana se zatim zašije, a iznad i ispod reza vade se pojedinačne folikularne jedinice FUE metodom.

Za svaku od tehnika transplantacije kose postoje indikacije, nema te tehnike koja se može primijeniti na svakome. Kako bi zahvat uspio, važno je svakom klijentu pristupiti individualno, primjereno se posvetiti i donijeti odluku o tehnici koju valja primijeniti kao najbolji izbor za tog klijenta.

Prije transplantacije kose

Dva tjedna prije transplantacije kose savjetujemo pacijentima da ne uzimaju acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin) ni vitamin E. Alkohol valja izbjegavati barem pet dana prije zahvata, a kavu i čaj dva dana prije. Ako se konzumiraju neki drugi lijekovi, svakako o tome treba obavijestiti liječnika koji će prema djelovanju lijeka odlučiti može li se terapija nastaviti ili je treba privremeno prekinuti. U slučaju da pacijent koristi Minoxidil, dva tjedna prije zahvata svakako treba prekinuti primjenu. Na dan zahvata u našoj poliklinici obavljamo procjenu zdravstvenog stanja i potrebnu prijeoperacijsku pripremu.

Nakon transplantacije kose

Nakon zahvata pacijent dobiva od nas detaljne pisane upute kako treba dalje njegovati vlasište i istog dana može napustiti Polikliniku Maletić i to bez povoja na vlasištu. Kosa iz transplantiranih folikularnih jedinica najčešće ispadne desetak dana nakon transplantacije, a nova počne ponovno rasti 15-16 tjedana nakon zahvata.

Nadamo se da smo vas barem malo educirali i približili rješenju problema, koji može biti jedan od primarnih razloga nezadovoljstva, a koji je danas uspješno rješiv.

Za detaljnije informacije o transplataciji kose ili nekoj drugoj usluzi estetske kirurgije Maletić, posjetite službenu stranicu www.maletic.eu.

Također, za sve aktualnosti pratite ih na Facebooku pod nazivom Estetska kirurgija Maletić.