FOTO by Instagram @flytravelcompany / @alex.snaps.colours

Putovanja

TOP 4 europska grada za jesensko putovanje!

Daria Lovrić 12. listopada 2023.

Donosimo prekrasne destinacije koje će vas očarati u jesen!

Iako smo prije samo dva mjeseca bili na godišnjem odmoru, mnogi od nas već razmišljaju o jesenskom putovanju. Popularne destinacije odišu čarobnom notom u ovom dijelu godine, a osim manje gužve i povoljnijih cijena, jesen nudi poseban ugođaj koji privlači putnike širom svijeta.

Kod odabira destinacije morate uzeti nekoliko faktora u obzir poput udaljenosti do najbliže zračne luke, broja pristupačnih hotela, prosječne cijene najma automobila te prosječnu količinu padalina, i temperaturu tijekom rujna, listopada i studenog.

Srećom, u Europi, ne toliko daleko do Hrvatske nalaze se fantastični gradovi u kojima možete uživati u bogatom kulturnom životu, izvrsnoj hrani i povijesnim znamenitostima. U nastavku donosimo TOP destinacije koje morate posjetiti u jesen.

Budimpešta, Mađarska

Budimpešta je prekrasan grad koji nudi raznolik doživljaj, bilo da vas zanima dramatična povijest, raskošna arhitektura, ljekovite termalne vode ili odličan noćni život. Ovo je idealno odredište za ljubitelje zabave jer nudi živopisan noćni život te mnoge izvrsne barove i restorane.

Ljubazni mještani, siguran okoliš i brojne znamenitosti čine ovaj grad neodoljivim za turiste. Advent u Budimpešti proglašen je i jednim od najboljih u Europi. Udaljena je samo 3 sata vožnje od Zagreba i grad je koji svatko treba posjetiti barem jednom u životu.

Prag, Češka

Prag je također poznat po svojoj impresivnoj arhitekturi, a u jesen dobiva poseban izgled koji ostavlja bez daha. Staze i parkovi u Pragu prekriveni šarenim lišćem stvaraju romantičnu i slikovitu kulisu za šetnje i prekrasne fotografije.

Iako je češka prijestolnica popularna destinacija tijekom cijele godine, jesenski mjeseci donose manje posjetitelja u usporedbi s ljetnom sezonom. To omogućava uživanje u najpoznatijim atrakcijama grada, kao što su Karlov most i Praški dvorac, bez dugih redova i gužvi.

Gdanjsk, Poljska

Gdanjsk je najvažnija poljska luka i jedan od najljepših turističkih gradova na sjeveru Europe. Njegove slikovite zgrade podsjećaju na Amsterdam, zbog čega ga mnogi nazivaju amsterdamskim rođakom. Ovaj šarmantni gradić očarava svojom ljepotom, grad slobode i solidarnosti nudi živopisnu arhitekturu, izvrsne restorane, inspirativne dnevne izlete i uzbudljiv noćni život.

Jesenski mjeseci donose promjenjive boje lišća i hladnu maglu u zraku, što lokalno stanovništvo naziva “Złota Polska Jesień” (zlatna poljska jesen). To je vjerojatno najšarmantnije godišnje doba u kalendaru, stoga ne propustite posjet ovom prekrasnom gradu.

Lisabon, Portugal

Lisabon, glavni grad Portugala, izvrstan je izbor za kratko putovanje. Ovaj grad ima fascinantnu povijest i svojim posjetiteljima nudi izvrsnu hranu, zabavu i vrhunska vina. Ovaj predivan grad najbolje je istraživati popularnim žutim drvenim tramvajem, posebno poznatim brojem 28.

Lisabon je poznat po četvrtima Alfama, Belem i Bairro Alto. Bairro Alto je epicentar noćnog života u Lisabonu gdje možete uživati u poznatom glazbenom izričaju – fadu. Osim bogate povijesti, Lisabon nudi i zanimljivosti iz modernog doba, kao što je najveći europski oceanarij.

U blizini grada nalazi se jedan od najvećih mostova u Europi, most Vasco da Gama. Ovdje sunce sije 300 dana u godini, a temperatura rijetko pada ispod 15 stupnjeva što ga čini savršenom jesenskom destinacijom.