FOTO by Jysk / Instagram @maman_bouquine / Jysk

Zabava

Top 10 knjiga koje će vas opčiniti ovog ljeta

Mia Vodopija 01. srpnja 2021.

Uživajte u najdražoj knjizi u visećoj mreži...

Ako postoji nešto što je esencijalni dekor za ljeto, to je definitivno viseća mreža. Ovisno o tome gdje ju smjestite, dat će onu chill, opuštenu vibru u koju možete uroniti kada se umorni vraćate s posla!

Viseća mreža zahvalan je komad kojeg možete ponijeti sa sobom i lako je namontirati na čvrsti oslonac. Ne biste vjerovali, ali ljuljanje u visećoj stolici pozitivno utječe na naše psihičko zdravlje.

Vrt i viseća mreža nas naprosto zovu da satima slušamo cvrkut ptica i ostanemo u meditativnom raspoloženju kojim se borimo protiv stresa.

Uz omiljeni osvježavajući ljetni napitak, alkoholni ili bezalkoholni, u visećoj mreži možete slušati svoju omiljenu glazbu, gledati Youtube videe na mobitelu, čavrljati s mamom ili najboljom prijateljicom, napuniti baterije za ono što vas čeka sljedeći dan ili pak pročitati knjigu.

Svake nove godine si obećajemo kako ćemo više čitati. Problem je da nakon početnog poleta i prvih par pročitanih knjiga, polako prestajemo i ne da nam se. Zato smo za vas danas složili popis od 10 knjiga koje morate pročitati, od domaćih i stranih autorica i autora.

10 knjiga koje morate pročitati

Djevojka iz močvare (Delia Owens) – godinama su glasine o djevojci iz močvare, Kyi Clark, opsjedale Barkley Cove, mirni gradić na obali Sjeverne Karoline.

Ništa se ne opire noći (Delphine de Vigan) – autobiografska obiteljska saga koja će vas dirnuti i uznemiriti.

Lisica (Dubravka Ugrešić) – Lisica je veličanstvena posveta piscima i pisanju, onima važnima, nezaobilaznima, onima čije priče mijenjaju čitatelja.

Ženski razgovori (Dušan Radović) – ironična ali dobrodušna, ovo je knjiga u kojoj će se svatko pronaći.

Budni u 5 (Robin Sharma) – Priča je to o dvoje ljudi koji, u eri kad je telefon postao glavno sredstvo komunikacije, samo streme miru i produktivnosti.

Nevidljiva žena i druge priče (Slavenka Drakulić) – danas, u suvremenom društvu koje ruši sve tabue, samo starost i starenje su teme o kojima je gotovo zabranjeno govoriti.

Udri to srce (Amelie Nothomb) – narcisoidna majka je fizički prisutna u kćerinom životu, ali duhovno je odsutna. Što se događa s kćeri koja je imala takvu majku? Kako se nosila s činjenicom da je odrastala u narcisovu ledenom kraljevstvu? 

10 minuta i 38 sekundi u tom neobičnom svijetu (Elif Safak) – znanstvenici su dokazali da nakon fizičke smrti i prestanka rada srca mozak ponekad radi još nekoliko minuta. Čega se netom umrla osoba tada prisjeća, o čemu razmišlja? Protagonistica ovoga romana krije odgovore.

Kud si krenula (Nastja Kulović) – domaći debitantski roman godine u kojem autorica pronalazi sebe. Nakon sestrine dijagnoze multiple skleroze, autorica dobiva istu. Njihove je priče važno zapisati bez obzira koliko djelovale male. Nema više malih priča i najvećih romana.

Posljednji susret (Liv Constantine) – Kate je postigla gotovo sve što je mogla poželjeti, ali njezina majka Lily pronađena je mrtva. Pukotina na savršenoj porculanskoj površini njezina života sve je više.

Nadamo se da smo vas zaintrigirali s nekim od ovih naslova i da ćete u njima uživati ovo ljeto!