FOTO by IMDb

Film

“The Swimmers” – iza novog Netflixovog filma stoji nadahnjujuća istinita priča!

Viktoria Mikulić 28. studenoga 2022.

Snažan film o sirijskim izbjeglicama Sari i Yusri Mardini!

Od ratom razorene Sirije do Olimpijskih igara u Riju 2016., dvije mlade sestre kreću na mučno putovanje kao izbjeglice, stavljajući svoja srca i šampionske plivačke vještine u herojsku korist.

Je li riječ o istinitoj priči?

“The Swimmers” se temelji na istinitoj priči o sirijskim sestrama Yusri i Sari Mardini, koje su tri sata plivale u Egejskom moru kako bi stigle do sigurne obale u Grčkoj. Jedna od najsnažnijih sekvenci u novom Netflixovom filmu “The Swimmers” je ona o prslucima za spašavanje.

Večeras gledamo istinitu priču “The Swimmers”

O filmu:

“The Swimmers” je biografska drama iz 2022. koju je režirala Sally El Hosaini prema scenariju koji je napisala zajedno s Jackom Thorneom.

“The Swimmers” govori o 17-godišnjoj Yusri, koja gaji snove o tome da predstavlja Siriju na Olimpijskim igrama, ali je prisiljena napustiti zemlju 2015. sa Sarom, koja nema iste goruće ambicije u sportu, i rođakom Nizarom.

Oni lete u Tursku kao turisti, voze se brodom u Grčku zajedno s više od desetak drugih izbjeglica iz različitih mjesta kao što su Afganistan i Eritreja u Africi.

Čamac na napuhavanje, namijenjen daleko manjem broju ljudi, usred oceana ima problema s motorom i počinje se puniti vodom. Sestre hrabro skaču u ocean, tri sata plivaju u ledenom Egejskom moru kako bi se teret čamca smanjio dok cijeli niz ne udari u obalu na grčkom otoku Lezbosu.

Ovo je mjesto gdje posada prolazi pored krhotina nagomilanih prsluka za spašavanje. Do Njemačke idu djelomično pješice, u automobilu i autobusu nakon što su proživjeli neka traumatična iskustva koja ih tjeraju da preispitaju svoju odluku da napuste dom.

The Swimmers

Priča o sestrama Mardini postala je poznata kada je Yusra već sljedeće godine sudjelovala na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. kao dio izbjegličkog tima MOO-a, nakon što se nastanila u Berlinu, Njemačka. Natjecala se na 100 m slobodno i 100 m leptir u Riju te u disciplini leptir na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine.