FOTO by Space.com

Zabava

“Supercvjetni krvavi mjesec” ukrasit će nebo predivnim prizorom

admin 19. svibnja 2021.

Idući tjedan u sumrak pogledajte prema istoku i svjedočite nevjerojatnom izlasku mjeseca

Iako ćemo ove godine uživati samo u jednoj potpunoj pomrčini mjeseca, ona će biti spektakularna i vrijedna pažnje.

Mjesečeva pomrčina takozvanog “Supercvjetnog krvavog mjeseca” krasit će naše nebo sljedeći tjedan, a ovaj kozmički fenomen bit će najizraženiji u srijedu 26. svibnja, dok će za neke ljude, ovisno o lokaciji, biti vidljiv i 25. i 27. svibnja. 

Foto: Space.com

Supercvjetni krvavi mjesec” bit će malo veći nego inače, ali ono što ćete zaista primijetiti je da će biti sjajniji.

Zbog svoje blizine Zemlji bit će oko 7% veći od prosječnog punog mjeseca i oko 15% svjetliji što je dovoljan razlog isticanja ove pojave.

Foto: Space.com

26. svibnja dogodit će se potpuna pomrčina Mjeseca. Nekoliko sati bit ćemo svjedoci Mjesečevog prolaza kroz Zemljinu sjenu. Crvena boja dolazi od sunčeve svjetlosti koja se filtrira kroz Zemljinu atmosferu te stvara prsten crvenkaste svjetlosti. Svog svoje crvenkaste boje ovu pojavu nazivaju i “Supercvjetni krvavi mjesec”, a koliko će crveno i spektakularno izgledati ovisi i o prašini u atmosferi” – objašnjavaju iz NASA-e.

Foto: Space.com

Mjesec će biti u Zemljinoj sjeni nekoliko sati, a sve kreće u jutarnjim satima.

Iako najbolji prizori ovise o tome u kojoj se vremenskoj zoni nalazite, najbolja mjesta za promatranje ove pojave su zapadni dijelovi Amerike, zatim Australija, Novi Zeland te istočna Azija, ali neka vas to ne obeshrabri da ga i vi uhvatite.