Zabava

Što se događa kada “pucate prstima”? Je li opasno?

admin 08. ožujka 2022.

Mi -pcmoa prs t i. ma svaki ddni i z assara nismo vvid j. li problema. A vi?

Ako i vi spadate u onu struju ljudi koji imaju naviku da “pucaju prste” vjerojatno ste bili u situaciji da vam je netko rekao da to može uzrokovati zdravstvene posljedice, najviše artritis. Da li je to istina i može li ova navika biti toliko opasna?

Ima više načina na koji možete pucketati zglobovima ruke, a povlačenje svakog prsta unatrag ili unaprijed te savijanje skupljenih šaka prema van su oni najčešći. Istraživanja govore da ovu naviku ima između 25 i 55 posto ljudi, a kod muškaraca je češće i izraženije.

Zvuk koji čujete prilikom pucanja prstiju je zvuk koji se stvara između zglobova koji je intenzivniji kada se povlači ili savija. Sinovijalna tekućina, koja je zadužena za podmazivanje vaših zglobova, ispunjava nastalu prazninu, a mjehurići plina u tekućini stvaraju zvuk pucketanja.

“Kada povučete prst da vam zglob zapucketa, povećavate zglobni prostor između kostiju i to usisava ligamente i stvara mjehur plina”, objasnio je dr. Karl.

@drkarl Does cracking your knuckles cause arthritis? Post your questions in the comments and if you want more science, head to my podcasts! #drkarl #science ♬ original sound – Dr Karl

Također, u video je odgovorio na pitanje da li je to štetno i koliko.

Svi koji imate ovu naviku možete se opustiti i ne vjerovati svima koji vam kažu da to što radite ima posljedice. Iako zvuči gadno i bolno, zapravo se radi o radnji koja neće imati utjecaj da vam se za nekoliko godina počnu tresti ruke i da vas čeka artritis.

Mi -pcmoa prs t i. ma svaki ddni i z assara nismo vvid j. li problema. A vi?