FOTO by Mali Zagreb

Dekor

“Staklenke starog Zagreba” – predivni radovi koji bude nostalgiju

admin 16. veljače 2023.

Svaka staklenka dobiva inspiraciju iz bogate povijesti i živahne kulture Zagreba

Projekt “Staklenke starog Zagreba” jedinstvena je i maštovita umjetnička instalacija koja u minijaturnom obliku oživljava grad Zagreb.

Foto: Mali Zagreb

Projekt crpi inspiraciju iz bogate povijesti i živahne kulture Zagreba, prikazujući raznoliku arhitekturu i znamenitosti grada, kao i njegove prirodne ljepote i umjetničku baštinu. Od visokih zgrade do živahnih uličnih prizora središta grada, “Staklenke starog Zagreba” nude jedinstvenu i očaravajuću perspektivu na jedan od najšarmantnijih gradova Europe.

Foto: Mali Zagreb
Foto: Mali Zagreb

Projekt “Staklenke starog Zagreba” planira se izlagati na raznim lokacijama diljem grada, pružajući posjetiteljima i domaćima priliku da dožive čari Zagreba na potpuno novi način. A za one koji djelić umjetnine žele ponijeti kući, minijature će moći kupiti i tako će mali komadić Zagreba držati nadohvat ruke.

Foto: Mali Zagreb
Foto: Mali Zagreb

Projekt je nastao od toga da konstantno promatram neke uglove zgrada, rubnike, prostore pločnika na koje nitko ne gleda s takvom pažnjom. Shvatio sam da se tu krije cijeli niz mikroarhitektonskih situacija koje zapravo djeluju kao neki mali životni prostor…” – istaknuo je autor projekta Filip Filković Philatz.

Foto: Mali Zagreb
Foto: Mali Zagreb
Foto: Mali Zagreb

Projekt “Staklenke starog Zagreba” nastao je nakon projekta Mali Zagreb koji je predstavljao seriju minijaturnih instalacija postavljenih unutar frekventnih i zanimljivih ulica grada Zagreba. Sićušne kompozicije izgledom podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada te na izloge nekada uobičajenih zagrebačkih prodavaonica i obrta.

Foto: Mali Zagreb

Ideja radova je reflektirati životni prostor našeg velikog svijeta u minijaturnim proporcijama. Da bismo vidjeli minijaturne instalacije potrebno je zaustaviti se, spustiti pogled i potražiti ih.

Foto: Mali Zagreb

Iako su postavljeni u samom centru grada, na jedanaest atraktivnih lokacija, minijaturni radovi Mali Zagreb ipak su na mjestima na kojima ih ne očekujemo – na rubnicima pločnika te u podnožju ograda, zidova i objekata na javnim površinama.

Foto: Mali Zagreb

Serija radova Mali Zagreb podsjeća nas na važnost obraćanja pažnje na male stvari u životu i na detalje koji ga obogaćuju. Potiče nas na razmišljanje o gradu kojem živimo, o povijesti i identitetu grada te o nekadašnjem gradskom životu i navikama njegovih stanovnika koji se prepoznaju u izgledu minijaturnih pročelja zgrada i izloga dućana i obrta. Donosi simboliku doma, mjesta koje bi trebalo izazivati snažne osjećaje pripadnosti, sigurnosti i zadovoljstva, osjećaje koji su nam potrebni za kvalitetan život.

Foto: Mali Zagreb

Prve godine, projekt dobiva svoj nastavak s minijaturnim radovima koji su potaknuti razvojem i rastom upravo onih obrta koji su nastali davno, kao mali obiteljski poslovi te su upornošću i vizijom svojih vlasnika postali uspješni i cijenjeni. Instalacije su postavljene negdje pod našim nogama pa se pažljivo gledajući i s kartom, uputi u potragu Malog Zagreba!