Njega kose

Spavanje s mokrom kosom za mnoge je uobičajena ljetna pojava! Evo zašto je štetno…

admin 30. lipnja 2023.

U nastavku donosimo nedostatke...

Spavanje s mokrom kosom svima se dogodilo barem jednom u životu. Možda ste planirali oprati kosu ujutro, ali ste odlučili spavati malo duže, a znjući da je već dosta kasno, oprali ste je oko ponoć i potom legli, bez sušenja.

Svi smo to iskusili, i više je nego vjerojatno da smo svi u nekom trenutku udarili o jastuk iscrpljeni dok nam je kosa još vlažna (ili u potpunosti mokra). Nažalost, to može uzrokovati neke neugodne posljedice za kožu na tjemenu, licu i drugim dijelovima tijela.

Kada se mrtve stanice kože, šminka i prirodna ulja koja nastanjuju vašu jastučnicu pomiješaju s mokrom kosom, rezultati mogu biti uistinu neugodni.

Koji su nedostaci spavanja s mokrom kosom?

Kosa je najosjetljivija kada je mokra, pa ako odete u krevet s vlažnom i počnete se vrtjeti po jastuku, izloženi ste većem riziku od pucanja. No osim što je mokra kosa loša za njezin kasniji izgled, spavanje s istom izlaže vas riziku od razvoja kožnih infekcija, prvenstveno na tjemenu. “Određene bakterije i gljivice bujaju u toplim, vlažnim okruženjima i stoga će se razmnožavati na koži vlasišta ako ono ostane vlažno satima”.

Dok spavate na toj mokroj kosi, također biste mogli biti osjetljivi na razvoj malih akni ili pustula (male, upaljene, gnojne ranice nalik na mjehuriće) koje bi se mogle pretvoriti u svrbež ili bol. Folikulitis je relativno često stanje kože koje se javlja kada se folikuli dlake upale.

Slično onome što se može pojaviti na vašoj glavi, također možete razviti infekciju na licu u obliku gljivičnih akni. Malene crvene kvržice ponekad mogu zahvatiti gornji dio tijela. (Ako imate kosu koja vam dodiruje leđa, možda se pitate jesu li veće šanse da se to razvije na gornjem dijelu tijela. Ali to ne bi bio faktor s obzirom na to da gljivica koja uzrokuje akne živi na tjemenu ili kože lica, ali ne i u kosi—i ne može putovati.

Koliko često trebate prati svoju jastučnicu?

Možda ste već pogodili, ali jastuci su skloni nakupljanju bakterija samo zato što svake noći provedu šest ili sedam do osam sati u izravnom kontaktu s vašom glavom. U pravilu, trebali biste mijenjati jastučnicu barem jednom tjedno i pobrinuti se da redovito perete kosu i vlasište – po mogućnosti s dovoljno vremena da se osuši prije spavanja. Svilene i satenske jastučnice bolje su za stvaranje manje trenja i stoga manje štete vašoj kosi od pamučnih jastučnica, ali ne moraju nužno utjecati na količinu bakterija.

Što možete učiniti ako baš morate oprati kosu prije spavanja, a ne stignete je iz nekog razloga osušiti?

Kada nakon noćnog izlaska dođete doma i kosa vam je sva slijepljena od laka ili ima miris po dimu, sigurni smo da ne planirate fenirati kosu već je samo oprati. Pritom se barem pokušajte fokusirati na sušenje korijena jer je to područje u najizravnijem kontaktu s vašom jastučnicom. Nakon što izađete iz tuša, kosu također možete omotati upijajućim ručnikom od mikrovlakana kako biste lakše izbacili većinu vode.

No iznad svega, znajte da je u redu povremeno zaspati s mokrom kosom. Svi smo mi ljudi i ponekad jednostavno nema dovoljno vremena u danu da se sve obavi. Ponekad se tuširanje jednostavno odgodi do večeri, a to je život. Iako su bakterijski i gljivični rizici povezani s odlaskom u krevet s mokrom kosom vrlo stvarni, većina stručnjaka ukazuje da su neuobičajeni,