FOTO by Instagram @deniis_zehiic / @iivvanna / @peppesaur

Putovanja

Šetnja Risnjakom bit će pravi odmor za dušu i tijelo

Mia Vodopija 22. listopada 2021.

Naši nacionalni parkovi jedni su od najljepših na svijetu...

Postoji nešto posebno u vezi između prirode i ljudi – nakon šetnje parkom ili šumom, osjećamo se energično, ispunjeno i nadasve smireno. S obzirom na to da nam dolazi sezona prehlada, gripe i da raste broj slučajeva koronavirusa, dobro je napustiti grad i potražiti utjehu u prirodi.

Iako ima prekrasnih lokacija na cijelom svijetu, naši nacionalni parkovi uistinu su posebni. Danas ćemo izdvojiti Risnjak kao odličnu vikend destinaciju.

NP Risnjak je poseban po svojim prirodnim ljepotama, bioraznolikosti i položaju, te privlači brojne ljubitelje prirode iz godine u godinu. Ako ste se ikad zapitali po kome je Risnjak dobio ime, odgovor je jednostavan – po risu, svom najpopularnijem stanovniku.

Risnjak je jedno od rijetkih mjesta u Europi na kojem ga još uvijek možete vidjeti u njegovom prirodnom staništu.

U velikim i gustim šumama Risnjaka možemo pronaći još dvije velike europske zvijeri, medvjeda i vuka.

Vrh Risnjaka impresivan je u svako godišnje doba: zimi kad ga prekrije snijeg, u proljeće kad se livade oko njega pretvore u cvjetnjake, ljeti kad pruža odmor od ljetnih vrućina u obližnjem priobalju i u jesen kad lišće njegove šume oboja različitim bojama.

Za one koji bi se rado odmorili nakon šetnje i/ili planinarenja, tu je pansion Risnjak, koji je otvoren vikendom pa možete uzeti hranu i piće za van. Pansion je smješten neposredno uz Upravu parka u slikovitom malom goranskom mjestu Crni Lug.

Nudi smještaj u pet dvokrevetnih soba, dok specijalitete njihove kuhinje možete kušati u restoranu pansiona – “crnoluški želudac”, jela od divljači, štrudlu ili palačinke od borovnica…

Kada god posjetili Risnjak, jedno je sigurno: ljepota prirode ne može se usporediti ni s čime.