FOTO by IMDb

Zabava

Saznaj koji žanrovi utječu dobro, a koji loše za tvoj san

admin 06. travnja 2021.

Jedan od rezultata kaže da je bolje zaspati uz Freddy Kruegera nego uz Bridget Jones

Bili smo uvjereni da nema bolje stvari za lakši san od onog u kojem Mark Darcy nježno kaže: “Volim te upravo onakva kakva jesi…” u kojem se naša srca otope i svi raznježeni utonemo u miran san.

No istraživanje na koje smo naišli govori upravo suprotno, a rezultati koje smo pronašli vrlo su zanimljivi.

Istraživanje je provedeno na uzorku od dvjesto kandidata koji su podijeljeni u nekoliko skupina. U prvoj skupini nalazile su se osobe koje nisu gledale ništa dva sata prije spavanja, a ostale skupine bile su raspodijeljene ovisno o žanrovima – komedija, romantika, akcija, horor i emisije uživo.

Očekivano, najodmornije su se probudile osobe koje nisu gledale ništa i to je recept kojeg biste se trebali držati ako vam nedostaje dobrog sna. Kako smo sigurni da većina nas dolazi u iskušenje da zaspe uz televizor vjerujemo da će i vama biti zanimljiviji rezultati u kojem su se uspoređivali žanrovi.

Svim sudionicima postavljeni su uređaji koji očitavaju informacije poput “koliko je osobi trebalo da zaspe?”, “kako su spavali?” i “kako su se osjećali kada su se probudili?“.

Rezultati su pokazali da su najbolje i najduže spavale osobe koje su gledale horor ili triler, dok su najlošije spavale i najranije se probudile osobe koje su zaspale uz neki romantičan žanr. Ipak osobe koje su gledale neku emisiju uživo brže su zaspale od svih ostalih sudionika, dok su zlatnu sredinu držali svi koji su zaspali uz neku komediju.

Pogledajte i tablicu istraživanja prosjeka sna ovisno o žanrovima koje gledate:

  • Romantika – 6 sati i 45 minuta
  • Komedija – 6 sati i 55 minuta
  • Emisije uživo – 7 sati i 17 minuta
  • Akcija – 7 sati i 30 minuta
  • Triler/horor – 7 sati i 50 minuta

Zaključno, iako je najbolje prije spavanja ne gledati ništa, ako već morate onda radije pogledajte sve nastavke filma “Noć vještica” nego da uz paket maramica gledate “Moja prva djevojka“, “Titanik” ili”Bilježnica“.