FOTO by Instagram @_kashmiri_saffron / @beforemint / @fiona_cameron

Dom

Šafran svojom raskošnom ljubičastom bojom unosi čaroliju u naša dvorišta

Daria Lovrić 07. travnja 2022.

Šafran je simbol mudrosti i bogatstva - kako materijalnog tako i duhovnog...

Sunčano i toplo vrijeme mami nas da sve više vremena provodimo na zraku. Oni koji žive u kućama već neko vrijeme piju kave u svojim dvorištima i uživaju u ljepotama prirode. Jedan od najomiljenijih proljetnih cvjetova je neodoljivi šafran.

Proljetni šafran je trajnica iz porodice perunika, a cvate najranije u veljači i uljepšava naša dvorišta svojom prisutnošću. Može narasti do 10-15 cm, a njegov predivan cvijet sastoji se od 6 latica, prašnika i tučka.

Šafran glavnom cvate u bijeloj, žutoj i ljubičastoj boji, a može biti jednobojan ili s tamnim crtama s vanjske strane latica. Bez problema podnosi niske temperature tako da će vas sigurno iznenaditi u rano proljeće.

Nažalost, u njihovoj iznimnoj ljepoti uživat ćete vrlo kratko, svega tri tjedna, a ako je vrijeme loše ponekad niti toliko. Šafran se jako brzo razmnožava i svake godine na istom mjestu možete očekivati još više cvjetova.

Ako još niste, preporučujemo da ovaj cvijet posadite u svom vrtu kako bi vas svake godine u proljeće veselio svojom ranom cvatnjom i žarkim, veselim bojama. Slobodan prostor ispred kuće ispunite šafranima u različitoj boji, a kad oni ocvatu dolazi vrijeme ostalih trajnica i jednogodišnjih biljaka.

Postoji nekoliko mitova kako je šafran nastao, a jedan od njih govori o Korkusu – mladom smrtniku koji je zbog ljubavi prema šumskoj nimfi Smilaks pretvoren u cvijet. Smilaks je navodno zavela Krokusa dok je šetao šumom. Opijen njezinom ljepotom, dolazio je svaki dan dok joj nije dosadio, radi čega ga je pretvorila u maleni cvijet.