Recepti

RECEPT: Zimska torta obogaćena čarobnim okusima cimeta, jabuke, oraha i ruma!

Nina Stojanov 13. studenoga 2020.

Tradicionalna hrana, omiljeni kolači i obitelj na okupu – sve su to simboli blagdana!

Približava nam se polako kraj godine. Dolazi nam prosinac, najdraže i najljepše doba godine!

Razigrana srca, veselje i radost, toplina doma i najljepši mirisi iz kuhinje.

Većina domaćica će pružiti svojim najdražima ljubav skupivši ih oko stola te uživati u tim trenucima, jer ipak je Božić jednom u godini, zar ne?

Ukradite malo jutarnjeg vremena za dekoraciju stola i tako sve oduševite!

Ove godine, u suradnji s JYSK.hr pronađite inspiraciju u uređenju blagdanskog stola.

Maleni borići, girlanda preko stola, divni svijećnjak, uz ukrasne grančice u vazi – vizualno će podići svaki stol.

S tanjurima u nježnoj bež boji uz dekorativne salvete, željno ćete priželjkivati desert s kojim ćete se zasladiti.

Ove blagdane će obilježiti prava zimska torta s okusima cimeta, ruma, oraha i jabuka! Prava čarolija, zar ne?

U nastavku pročitajte sastojke i recept za tortu, a proizvode koje sam koristila za dekoraciju pronađite na web stranici klikom na link.

ZIMSKA TORTA

Sastojci za biskvit:

  • 3 jaja
  • 250 g šećera u kristalu
  • 1 prašak za pecivo
  • 1.5 dcl ulja
  • 1 žlica arome vanilije
  • Korica naribanog 1 limuna
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • 3 srednje jabuke
  • 400 g oštrog brašna
  • 100 g mljevenih oraha

Sastojci za kremu:

  • 400 ml mlijeka
  • 90 g šećera u kristalu
  • 3 žumanjka
  • 4 žlice gustina
  • 30 g maslaca
  • 1 žlica ruma
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 150 ml slatkog vrhnja

Priprema kreme:

  1. Za početak, skuhajte kremu. U posudu za kuhanje ulijte mlijeko.
  2. U manjoj posudici izmiješajte žumanjke, šećer i gustin. Odvojite par žlica mlijeka koje ste prethodno stavili kuhati i promiješajte smjesu sa žumanjcima.
  3. Mlijeku dodajte rum i pustite ga da se ugrije.
  4. Kada se mlijeko ugrijalo, dodajte smjesu sa žumanjcima i neprestano miješajte. Krema je gotova onog trena kada postane gusta.
  5. Uklonite kremu s vatre i dodajte joj maslac i iskidanu čokoladu.
  6. Miješajte dok se sastojci potpuno ne otope.
  7. Gotovu kremu prebacite u čistu posudu, pokrijte s prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
  8. Kada se krema ohladila, kratko ju izradite s mikserom.
  9. Dodajte navedeno slatko vrhnje i miješajte par minuta da se sastojci dobro povežu.
  10. Kremu stavite u hladnjak, dok pripremate biskvit.

Priprema biskvita:

  1. Jaja izradite sa šećerom nekoliko minuta dok ne postignete volumen i pjenastu strukturu. Nije potrebno odvajati bjelanjke.
  2. Postepeno dodajte navedene sastojke i nastavite miješati.
  3. Na kraju, jabuke očistite, narežite na manje komade ili ih naribajte. Izradite ih u blenderu ili štapnim mikserom te dodajte prethodnoj smjesi. Sve dobro promiješajte.
  4. Kalup od 18 cm obložite papirom za pečenje.
  5. Smjesu za biskvit podijelite na dva dijela.
  6. U prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C stupnjeva pecite svaki posebno oko 35 minuta.
  7. Pečene biskvite pokrijte krpom i ostavite da se hlade.
  8. Nakon što se biskvit ohladio, prerežite obje polovice po sredini, kako biste dobili 4 podloge za tortu.
  9. Prvu biskvitnu podlogu premažite kremom, zatim stavite drugu podlogu. Dovršite redoslijed slaganja sve dok ne potrošite kremu i podloge.
  10. Ostatak kreme iskoristite za ukrašavanje torte s vrećicom za dekoraciju.

U slast i budite kreativni!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!