RECEPT: Zimska torta obogaćena čarobnim okusima cimeta, jabuke, oraha i ruma!
Tradicionalna hrana, omiljeni kolači i obitelj na okupu – sve su to simboli blagdana!
Približava nam se polako kraj godine. Dolazi nam prosinac, najdraže i najljepše doba godine!
Razigrana srca, veselje i radost, toplina doma i najljepši mirisi iz kuhinje.
Većina domaćica će pružiti svojim najdražima ljubav skupivši ih oko stola te uživati u tim trenucima, jer ipak je Božić jednom u godini, zar ne?
Ukradite malo jutarnjeg vremena za dekoraciju stola i tako sve oduševite!
Ove godine, u suradnji s JYSK.hr pronađite inspiraciju u uređenju blagdanskog stola.
Maleni borići, girlanda preko stola, divni svijećnjak, uz ukrasne grančice u vazi – vizualno će podići svaki stol.
S tanjurima u nježnoj bež boji uz dekorativne salvete, željno ćete priželjkivati desert s kojim ćete se zasladiti.
Ove blagdane će obilježiti prava zimska torta s okusima cimeta, ruma, oraha i jabuka! Prava čarolija, zar ne?
U nastavku pročitajte sastojke i recept za tortu, a proizvode koje sam koristila za dekoraciju pronađite na web stranici klikom na link.
ZIMSKA TORTA
Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 250 g šećera u kristalu
- 1 prašak za pecivo
- 1.5 dcl ulja
- 1 žlica arome vanilije
- Korica naribanog 1 limuna
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 3 srednje jabuke
- 400 g oštrog brašna
- 100 g mljevenih oraha
Sastojci za kremu:
- 400 ml mlijeka
- 90 g šećera u kristalu
- 3 žumanjka
- 4 žlice gustina
- 30 g maslaca
- 1 žlica ruma
- 200 g čokolade za kuhanje
- 150 ml slatkog vrhnja
Priprema kreme:
- Za početak, skuhajte kremu. U posudu za kuhanje ulijte mlijeko.
- U manjoj posudici izmiješajte žumanjke, šećer i gustin. Odvojite par žlica mlijeka koje ste prethodno stavili kuhati i promiješajte smjesu sa žumanjcima.
- Mlijeku dodajte rum i pustite ga da se ugrije.
- Kada se mlijeko ugrijalo, dodajte smjesu sa žumanjcima i neprestano miješajte. Krema je gotova onog trena kada postane gusta.
- Uklonite kremu s vatre i dodajte joj maslac i iskidanu čokoladu.
- Miješajte dok se sastojci potpuno ne otope.
- Gotovu kremu prebacite u čistu posudu, pokrijte s prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
- Kada se krema ohladila, kratko ju izradite s mikserom.
- Dodajte navedeno slatko vrhnje i miješajte par minuta da se sastojci dobro povežu.
- Kremu stavite u hladnjak, dok pripremate biskvit.
Priprema biskvita:
- Jaja izradite sa šećerom nekoliko minuta dok ne postignete volumen i pjenastu strukturu. Nije potrebno odvajati bjelanjke.
- Postepeno dodajte navedene sastojke i nastavite miješati.
- Na kraju, jabuke očistite, narežite na manje komade ili ih naribajte. Izradite ih u blenderu ili štapnim mikserom te dodajte prethodnoj smjesi. Sve dobro promiješajte.
- Kalup od 18 cm obložite papirom za pečenje.
- Smjesu za biskvit podijelite na dva dijela.
- U prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C stupnjeva pecite svaki posebno oko 35 minuta.
- Pečene biskvite pokrijte krpom i ostavite da se hlade.
- Nakon što se biskvit ohladio, prerežite obje polovice po sredini, kako biste dobili 4 podloge za tortu.
- Prvu biskvitnu podlogu premažite kremom, zatim stavite drugu podlogu. Dovršite redoslijed slaganja sve dok ne potrošite kremu i podloge.
- Ostatak kreme iskoristite za ukrašavanje torte s vrećicom za dekoraciju.
U slast i budite kreativni!
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!