RECEPT: Torta od kikirikija s citrusnim notama!
Savršena ljetna kombinacija koja će vas jednako osvojiti izgledom i okusom!
Kad kreiramo tortu po željama, ponekad je dobro spojiti sastojke koje na prvu se čine nespojivim. Slatko – slane kombinacije su u zadnje vrijeme itekako trendi, a s citrusnim notama voća poput naranče nećete pogriješiti.
Donosim vam recept za tortu od kikirikija i soka od naranče koja će vas iznenaditi u svakom pogledu.
Sastojci:
Biskvit:
- 120 g maslaca
- 200 g šećera
- 1 grčki kremasti jogurt
- 1 žlica Nutelle
- 10 žlica brašna
- 2 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja
Žele od naranče:
- 2 dcl Juicy soka od naranče
- 1 puding od vanilije
- 100 g šećera u prahu
Krema:
- 400 g maslaca od kikirikija
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera u prahu
Čokoladni ganache:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 ml slatkog vrhnja
Način pripreme:
Priprema biskvita:
1. Rastopljeni maslac pjenasto izmiksajte s jajima.
2. Dodajte šećer i jogurt, pa zatim postepeno ostale sastojke.
3. Dobivenu smjesu za biskvit ulijte u okrugli kalup za pečenje.
4. Pecite na 180°C stupnjeva oko 30-40 min, ovisno o pećnici.
5. Ostavite biskvit da se ohladi, zatim ga vodoravno prerežite na 3 jednake podloge za tortu.
Izrada želea od naranče:
1. Sok od naranče stavite u posudu kuhati.
2. U posebnoj manjoj posudici razmutite prašak za puding sa šećerom u prahu i malo hladnog soka.
3. Kad je sok zakuhao, polako ulijevajte smjesu od pudinga, miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Kada se zgusne, sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
Izrada kreme:
1. U plastičnu posudu ulijte slatko vrhnje i izradite ga u čvrsti šlag. Dodajte maslac od kikirikija i šećer u prahu i dobro izmiješajte kako biste dobili glatku kremu.
2. Prvu biskvitnu podlogu premažite kremom od kikirikija. Preklopite je drugom podlogom pa preko nje premažite žele od naranče. Stavite treću podlogu i premažite je kremom. Ostatak kreme iskoristite kako biste premazali bočne rubove torte.
3. Na kraju, tortu prelijte čokoladnim ganache-om i posujte komadićima kikirikija.
U slast!!
Autor teksta: Nina Stojanov
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!