FOTO by Dalmatian Things with Nina

Recepti

RECEPT: Sočna čokoladna torta sa jabukama koja se topi u ustima!

Nina Stojanov 20. listopada 2021.

Obilježimo "Svjetski dan jabuka" slatkim receptom...

I znam, nikada ne biste rekli da su u torti jabuke. Jabuke se kuhaju, zatim pasiraju i spajaju s divnom čokoladom i biskvitom. One su zapravo poput nadjeva ili krema torti.

Torta se na kraju prelije čokoladnim ganache-om i uživanje jednostavno može započeti. Najdraži recepti su mi uvijek bili oni koji “spašavaju” voće kada ne znate što bi s njim napravili a žao vam je da propada u kući.

Torta je zaista jednostavna za napraviti, miriše na jesen i predivan je zalogaj uz šalicu toplog napitka.

U nastavku pročitajte sastojke i recept.

Sastojci za biskvit:

  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 250 g glatkog brašna
  • 30 g kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera
  • Mala žličica mljevenog cimeta

Sastojci za nadjev:

  • 3 jabuke
  • 100 g šećera
  • 1 dcl vode
  • 200 g maslaca
  • 200 g čokolade za kuhanje

Čokoladni preljev / ganache :

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade za kuhanje

Izrada:

Za izradu biskvita potrebno vam je za početak da jaja i šećer pjenasto izradite. Postepeno dodajte sve sastojke i dobro sve sjedinite. Okrugli kalup za torte ( 26 cm ) obložite papirom za pečenje. Dobivenu smjesu ulijte u kalup. Pecite oko 30 min na 180° c stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi. Kada se ohladio, prerežite ga ga na pola. Donji dio biskvita vratite nazad u kalup a gornji dio biskvita izmrvite sitno u posudi.

Jabuke očistite, narežite na manje komade i stavite kuhati s navedenom količinom vode i šećera. Jabuke su gotove kada potpuno omekšaju. Kuhane jabuke izradite sa štapnim mikserom i još dok je toplo dodajte maslac i čokoladu.

Sve dobro sjedinite, ako je potrebno vratite nazad na laganu vatru da se potpuno otope sastojci. Prelijte preko izmrvljenog biskvita i dobro sve izmiješajte dok se sastojci ne povežu. Nanesite nadjev preko donjeg biskvita u kalupu i stavite u hladnjak dok ne pripremite čokoladni preljev.

Na pari otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem. Miješajte neprekidno na laganoj vatri dok se sastojci potpuno se otope. Čokoladni preljev nanesite preko torte i vratite nazad u hladnjak da se stegne.

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!