FOTO by Dalmatian Things with Nina
RECEPT: Sočna čokoladna torta sa jabukama koja se topi u ustima!
Mljac, topi se u ustima...
I znam, nikada ne biste rekli da su u torti jabuke. Jabuke se kuhaju, zatim pasiraju i spajaju s divnom čokoladom i biskvitom. One su zapravo poput nadjeva ili krema torti.
Torta se na kraju prelije čokoladnim ganache-om i uživanje jednostavno može započeti. Najdraži recepti su mi uvijek bili oni koji “spašavaju” voće kada ne znate što bi s njim napravili a žao vam je da propada u kući.
Torta je zaista jednostavna za napraviti, miriše na jesen i predivan je zalogaj uz šalicu toplog napitka.
U nastavku pročitajte sastojke i recept.
Sastojci za biskvit:
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 200 ml ulja
- 250 g glatkog brašna
- 30 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 2 vanilin šećera
- Mala žličica mljevenog cimeta
Sastojci za nadjev:
- 3 jabuke
- 100 g šećera
- 1 dcl vode
- 200 g maslaca
- 200 g čokolade za kuhanje
Čokoladni preljev / ganache :
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g čokolade za kuhanje
Izrada:
Za izradu biskvita potrebno vam je za početak da jaja i šećer pjenasto izradite. Postepeno dodajte sve sastojke i dobro sve sjedinite. Okrugli kalup za torte ( 26 cm ) obložite papirom za pečenje. Dobivenu smjesu ulijte u kalup. Pecite oko 30 min na 180° c stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi. Kada se ohladio, prerežite ga ga na pola. Donji dio biskvita vratite nazad u kalup a gornji dio biskvita izmrvite sitno u posudi.
Jabuke očistite, narežite na manje komade i stavite kuhati s navedenom količinom vode i šećera. Jabuke su gotove kada potpuno omekšaju. Kuhane jabuke izradite sa štapnim mikserom i još dok je toplo dodajte maslac i čokoladu.
Sve dobro sjedinite, ako je potrebno vratite nazad na laganu vatru da se potpuno otope sastojci. Prelijte preko izmrvljenog biskvita i dobro sve izmiješajte dok se sastojci ne povežu. Nanesite nadjev preko donjeg biskvita u kalupu i stavite u hladnjak dok ne pripremite čokoladni preljev.
Na pari otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem. Miješajte neprekidno na laganoj vatri dok se sastojci potpuno se otope. Čokoladni preljev nanesite preko torte i vratite nazad u hladnjak da se stegne.
U slast!
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!