FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina
RECEPT: Prhki keksi s bijelom čokoladom i pistacijama!
Svi težimo savršenom prhkom tijestu koji osvaja već na prvi zalogaj
Za kekse je poželjno da su puni arome, citrusa i finog punjenja.
Formula za prhko tijesto je 1:2:3 – tako se, naime, odnose temeljni sastojci.
To znači : jedan dio šećera, dva dijela masnoće i tri dijela brašna. Što je veći dio masnoće u odnosu na brašno, tijesto je prhkije.
Savjetujem kada koristite šećer kod prhkog tijesta – da to bude šećer u prahu. Kod punjenja najviše volim marelicu, i da su preliveni čokoladom.
Kruna svake slastice je privlačan ukras / izgled, koji ako se potrudimo, može izgledati poput male umjetnine.
Ove kekse krasi neodoljiva bijela čokolada, a ukrašeni su pistacijama i prahom maline.
U nastavku pročitajte sastojke i recept.
Sastojci za prhko tijesto:
- 200 g oštrog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 250 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 3 žumanjka
- Sok 1 limuna
- Naribana korica 1 limuna
- 1 prašak za pecivo
Još će vam trebati:
- 200 g bijele čokolade
- Pistacije
- Malina u prahu
- Džem od marelice za punjenje
Priprema:
- U posudu stavite brašno, šećer, jaja i ostale sastojke.
2. Maslac izradite mikserom, te ga dodajte prethodnim sastojcima.
3. Zamijesite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak na sat vremena.
4. Izvadite tijesto iz hladnjaka. Pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto što je tanje moguće, ali pritom pazite da vam se tijesto ne bi raspalo.
5. S okruglim izrezivačem napravite okrugle oblike.
6. Jednom dijelu napravite manji krug u sredini, koji ćete koristiti kao gornji dio, a ostatak ostavite.
7. Pecite ih na papiru za pečenje na 150°C stupnjeva oko 15 minuta dok ne poprime boju.
8. Čokoladu otopite na pari.
9. One kekse s rupom u sredini, umočite u rastopljenu čokoladu. Ukrasite ih usitnjenom pistacijom i stavite u hladnjak da se stegne čokolada.
10. Donji dio keksa premažite slojem džema od marelice. Stavite preko gornjeg dijela keksa s čokoladom i pistacijama. Za kraj, na vrh dodajte maline u prahu!
Okusi su predivni!
U slast!
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!