FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina

Dom

RECEPT: Prhki keksi s bijelom čokoladom i pistacijama!

Nina Stojanov 06. ožujka 2020.

Svi težimo savršenom prhkom tijestu koji osvaja već na prvi zalogaj

Za kekse je poželjno da su puni arome, citrusa i finog punjenja.

Formula za prhko tijesto je 1:2:3 – tako se, naime, odnose temeljni sastojci.

To znači : jedan dio šećera, dva dijela masnoće i tri dijela brašna. Što je veći dio masnoće u odnosu na brašno, tijesto je prhkije.

Savjetujem kada koristite šećer kod prhkog tijesta – da to bude šećer u prahu. Kod punjenja najviše volim marelicu, i da su preliveni čokoladom.

Kruna svake slastice je privlačan ukras / izgled, koji ako se potrudimo, može izgledati poput male umjetnine.

Ove kekse krasi neodoljiva bijela čokolada, a ukrašeni su pistacijama i prahom maline.

U nastavku pročitajte sastojke i recept.

Sastojci za prhko tijesto:

  • 200 g oštrog brašna
  • 150 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 3 žumanjka
  • Sok 1 limuna
  • Naribana korica 1 limuna
  • 1 prašak za pecivo

Još će vam trebati:

  • 200 g bijele čokolade
  • Pistacije
  • Malina u prahu
  • Džem od marelice za punjenje

Priprema:

  1. U posudu stavite brašno, šećer, jaja i ostale sastojke.

2. Maslac izradite mikserom, te ga dodajte prethodnim sastojcima.

3. Zamijesite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak na sat vremena.

4. Izvadite tijesto iz hladnjaka. Pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto što je tanje moguće, ali pritom pazite da vam se tijesto ne bi raspalo.

5. S okruglim izrezivačem napravite okrugle oblike.

6. Jednom dijelu napravite manji krug u sredini, koji ćete koristiti kao gornji dio, a ostatak ostavite.

7. Pecite ih na papiru za pečenje na 150°C stupnjeva oko 15 minuta dok ne poprime boju.

8. Čokoladu otopite na pari.

9. One kekse s rupom u sredini, umočite u rastopljenu čokoladu. Ukrasite ih usitnjenom pistacijom i stavite u hladnjak da se stegne čokolada.

10. Donji dio keksa premažite slojem džema od marelice. Stavite preko gornjeg dijela keksa s čokoladom i pistacijama. Za kraj, na vrh dodajte maline u prahu!

Okusi su predivni!

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!