RECEPT: Pandešpanja sa slastičarskom kremom!
Znate li sto je Pandešpanja? Ja nisam do neki dan. A nisam ni znala kako je fotkati po buri i da ti, recimo, morski val može zapljusnuti tortu, obložiti ju pijeskom i skoro odnijeti prema Italiji...
“Kakva si ti to Istrijanka, Tea, kad ne znaš što je Pandešpanja?” – rekoh sebi neki dan. I bacih se u potragu za nekim jednostavnim receptom i značenjem. Kako i na prvu zvuči, to je “španjolski kruh”, a zovu ga još i pandišpanj, patišpanja. To je vrsta suhog kolača od brašna, šećera i jaja. Dakle, radi se o desertu, a ne o slanom kruhu.
Tradicionalna je slastica u Istri i Dalmaciji, a zbog svoje jednostavne pripreme (opet sve u jednoj zdjeli), lako se priprema i čini se kao izvrsna baza za razne nove deserte s različitim kremama, ukrasima…
Sastojci:
- 7 jaja
- 250 g glatkog brašna
- 250 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
1. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Odvojite bjelanjke od žutanjaka.
2. U bjelanjke dodajte prstohvat soli, pa ih mikserom umutite u čvrsti snijeg.
3. Dodajte šećer, žumanjke, žlicu likera i koricu limuna i miksajte dok se sve ne sjedini. Ne brinite za “snijeg”, neće “pasti”.
4.Dodajte brašno i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
5.Kalup za tortu namažite s uljem i smjesu ulijte u kalup. Pecite 30-40 min (probajte sa čačkalicom nakon 25 min).
To je osnovni recept, može mu se, ali i ne mora, dodati neka krema, može se posipati sa šećerom u prahu, a ja sam ovaj put premazala tortu sa slastičarskom kremom koju sam obogatila sokom od 1 naranče:
Sastojci:
- 250 ml mlijeka
- 25 g gustina
- 60 g šećera
- 35 g maslaca
- 2 žutanjka
Priprema:
1. Mlijeko ugrijati do vrenja pa maknuti s vatre.
2. U drugoj posudi pjenjačom umutiti jaja sa šećerom i gustinom. U tu smjesu dodavati po 2 žlice vrućeg mlijeka i miješati. I tako jedno 10 žlica, da se jaja temperiraju, a ne skuhaju.
3. Nakon toga smjesu od jaja izliti u mlijeko i kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje, dok ne postane gusto poput pudinga.
4. Maknuti s vatre da se malo prohladi i dodati maslac. Ostaviti da se ohladi do kraja. Ja sam ovdje još dodala i sok 1 naranče prije hlađenja, ali ne mora se.
Dobar tek!
Autor teksta: Tea Čizmek Mesarić
###
Tea Čizmek Mesarić je prvenstveno majka i supruga, a zatim i osnivačica uspješnog bloga mamika.com.hr. Ona je zaljubljenica u pisanje, fotografiju, hranu i vino, pse te male stvari u životu. Osim što nam donosi zanimljive i ukusne recepte, u svojim kolumnama piše o svakodnevnom životu i majčinstvu s kojim bi se mnoge pripadnice nježnijeg spola mogle poistovjetiti. Vjerujemo da ćete pronaći nadahnuće u nekima od njezinih tekstova.