Dom

RECEPT: Naša food blogerica Nina Stojanov otkriva onaj najbolji za brownie mousse kolač!

Nina Stojanov 02. ožujka 2020.

Čokoladan, prozračan, lagan... Zvuči primamljivo!

Kada sam zamišljala ovaj kolač, znala sam da će biti nešto s puno kakaa i čokolade, i da želim nježnu jednostavnu kremu uz tanak sloj voća! Dobro zvuči, zar ne?

Za biskvitnu podlogu odlučila sam da bude nešto poput Brownieja, ne kao u originalu, ali preliven sa sokom od naranče kako bi bio sočan. Krema je mousse – čokoladna i prozračna, jednostavna i lagana. A između sloja kreme i biskvita nalazi se džem od višanja. Savršeno!

U nastavku pročitajte sastojke i recept.

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 4 žlice ulja
  • 80 g kakaa u prahu
  • Žlica arome vanilije
  • 1 vanilin šećer
  • 80 g glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • 100 g tamne čokolade

Sastojci za mousse kremu:

100 g mliječne čokolade
200 ml slatkog vrhnja
10 g želatine u prahu
3 žlice vode

Još će vam trebati:

  • Sok jedne naranče (iscijediti)
  • Džem od višanja

Priprema:

  1. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom, a bjelanjke sa soli posebno izradite u šlag.

2. Žumanjcima dodajte rastopljeni maslac, ulje, kakao, aromu vanilije, vanilin šećer i brašno. Sve dobro izmiješajte.

3. Čokoladu rastopite na pari i nakon što ste ju prohladili, dodajte ju smjesi od žumanjaka.

4. Postepeno dodajte jednu po jednu žlicu bjelanjaka i ručno izmiješajte. Ja sam koristila kalup od 20 cm kockastog oblika, vi ako nemate tako mali kalup- jednostavno koristite okrugli kalup od 18 cm.

5. Kalup za pečenje, ili tepsiju obložite papirom za pečenje.

6. Ulijte smjesu u tepsiju i stavite peći na 180°C stupnjeva oko 20 minuta dok biskvit ne bude gotov.

7. Nakon što je biskvit pečen, prelijte ga sokom od naranče.

8. Slatko vrhnje izradite u čvrst šlag.

9. Želatinu namočite u vodi i ostavite da nabubri.

10. Čokoladu otopite na pari. Nakon što se potpuno otopila, umiješajte u nju želatinu. Kratko prohladite smjesu i dodajte izrađenom slatkom vrhnju. Imajte na umu da čokolada ne smije biti vruća, ali ni previše ohlađena da vam želatina ponovno ju ne stegne. Sve dobro mikserom izmiješajte.

11. Preko biskvita premažite sloj džema od višanja.

12. Zatim nanesite kremu.

13. Kolač stavite u hladnjak da se stegne.

14. Prije konzumiranja, kolač posipajte kakaom u prahu!

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!