FOTO by deliciousmagazine
RECEPT:Momentalno radimo bijelu rusku roladu u koju ide votka!
Nema čekanja! Krenite u nabavu i napravite ovaj ukusan kolač za...pa rekli bismo - odrasle!
Nitko ne može odoljeti dašku istoka u obliku jednostavnog, laganog biskvita punjenog tučenim vrhnjem, ukrašenog komadićima čokolade – poznatijeg kao čokoladna rolada.
Napravili smo jedan korak naprijed i upotpunili ove okuse s okusima kreme s likerom od kave i votkom, jedinim pićem koje se priznaje u Rusiji…zato se i ovaj kolač službeno zove bijela ruska rolada!
Ovim receptom dobit ćete osam porcija kolača, vrijeme pripreme oduzet će vam oko četrdeset minuta, u pećnici će se peći deset minuta i ostavit ćete kolač u hladnjaku na hlađenje. Zanima vas postupak? Krenimo!
Sastojci za biskvit
- 3 srednje velika jaja
- 80g šećera
- 50g višenamjenskog brašna
- 25g kvalitetnijeg kakaa u prahu
- 2 žlice espresso praha
- 1 žlica punomasnog mlijeka
- šećera u prahu za dekoraciju
Sastojci kreme za punjenje
- 350 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice likera od kave
- 1 žlica votke
- 1 žlica šećera u prahu
Upute:
1.Zagrijte pećnicu na 180 °C. Mikserom izmiješajte jaja i šećer u velikoj posudi za miješanje oko 10 minuta dok se smjesa praktički ne udvostruči. Velikom metalnom žlicom pomiješajte brašno, kakao, espresso u prahu i mlijeko. Pomiješajte s pripremljenom smjesom, ulijte u protvan na kojem ste stavili papir za pečenje i poravnajte lopaticom. Pecite 10 minuta.
2. Na radnu površinu položite vlažnu kuhinjsku krpu i prekrijte velikim listom neprianjajućeg papira za pečenje. Papir obilno pospite šećerom u prahu, a zatim jednim brzim pokretom okrenite roladu na list. Skinite papir za pečenje u kojem se pekla rolada. Pustite da se ohladi 15 ak minuta na sobnoj temperaturi. Dok se rolada hladi pripremite kremu za punjenje.
3. U zdjeli istucite vrhnje, dodajte čokoladni liker, votku i šećer u prahu, miksajte sve dok smjesa ne očvrsne.
4. Nanesite smjesu kreme na ohlađen biskvit, prema sebi okrenite kraći dio, uzmite oštar nož i zarežite ( ne do kraja!) duž rolade kraćeg dijela i to 1,5 cm od kraja biskvita. Prstima zarezani dio polako krenite “rolati” prema unutrašnjosti rolade kako biste dobili “raspucani efekt”, zatim podignite papir i krenite polako rolati biskvit do kraja, a koji će u tom postupku sam “pucati”. Kako to izgleda pogledajte u videu:
Roladu ukrasite listićima tamne čokolade i uživajte u ovom jednostavnom receptu!