Dom

RECEPT: Krafne s marmeladom, aromom vanilije i koricom limuna!

Nina Stojanov 09. veljače 2024.

Veljača je najpoznatija po Danu zaljubljenih, ali i po ukusnim krafnama!

Ljubav ide kroz želudac, stoga je mjesec ljubavi simbolično obilježen sočnim krafnama.

Donut krafne, punjene krafne s kremom, krafne iz pećnice ili one klasične pržene na ulju. Kako god ih pripremali, jedna su od najukusnijih slastica!

Po prvi puta, probala sam krafne s tijestom od kojih se izrađuju malene loptice, i nakon malo prakse – postigla one lijepe bijele rubove kojima svi težimo, zar ne?

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kocka svježjeg kvasca
  • 1 žlica arome vanilije
  • 4 žumanjka
  • 60 ml ulja
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 1 žlica ruma
  • 220 ml mlijeka
  • korica limuna

Priprema:

1. U posudu stavite brašno, sol, vanilin šećer i koricu limuna.

2. Posebno izmiješajte žumanjke sa šećerom, i tome dodajte aromu vanilije, ulje, rum i maslac.

3. U mlako mlijeko razmrvite kvasac. Nakon što je nabubrio, dodajte ga brašnu s ostalim prethodnim sastojcima.

4. Miješajte s mikserom s nastavcima za tijesto sve dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto.

5. Tijestu dodajte malo brašna kako biste lakše izrađivali loptice.

6. Pripremite si kuhinjsku vagu.

7. Od tijesta uzimajte manje komade koji vam trebaju težiti od 70 – 80 g.

8. Svaki komad tijesta oblikujte u jednake loptice i slažite ih na pobrašnjenu krpu ili podlogu.

9. Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se dižu oko pola sata.

10. U međuvremenu pripremite posudu u kojoj ćete pržiti krafne. Neka vam posuda bude šira a niža. Nije dobro da pržite krafne u dubokim loncima i slično.

11. Neka se ulje grije na najslabijoj vatri.

12. Kada su krafne spremne, spuštajte ih polako u ulje. Bitno vam je da ona strana koja je bila dolje – da ju okrenete prema gore dok ju stavljate u ulje.

13. S poklopcem poklopite posudu i pržite ih oko jedne minute.

14. Sklonite poklopac i provjerite da li vam je krafna dobila lijepu boju.

15. Okrenite ju i pržite još koliko je potrebno. Primijetit ćete onog trena kada ju okrenete da se postupno diže pri prženju,i da ste dobili bijeli rub.

16. Krafne punite uz pomoć vrećice za ukrašavanje ili ako imate punilo za krafne. Moje su punjene marmeladom, no i čokolada je odlična alternativa.

17. Ukrasite ih šećerom u prahu!

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

Autor teksta: Nina Stojanov

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!