Dom

RECEPT: Krafne s čokoladom i ukrasnim mrvicama u obliku pomfrita!

Antonija Andabak 23. veljače 2020.

Danas za desert radimo krafne u pomfrit obliku natopljene čokoladom

Svi znamo ono pitanje: “Ima li što slatko?”, koje volimo postaviti ukućanima nakon obilnog ručka. Kako i ne bi kada rijetko tko može odoljeti slatkim zalogajima čokolade ili keksa. A što kažete na jedan recept čijim rezultatom će se razveseliti i veliki i mali!

Sve što trebate je klasična priprema za krafne, čokolada i šarene mrvice za kolače, dobra volja i vjerojatno par minuta da sve nestane sa stola! Vaši će vam ukućani biti zahvalni! Evo recepta:

Sastojci:

  • 1 kg brašna (tip 400, pola glatkog, pola oštrog)
  • 4 dag kvasca
  • 1 prašak za pecivo
  • 8 dag šećera
  • 1 žličica soli
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 6 žutanjaka
  • 500 ml mlijeka
  • korica limuna
  • 2 žlice ruma
  • 2 dcl ulja za pečenje

Priprema:

U pet žlica mlakog mlijeka stavite pola žličice šećera i namrvite kvasac. Neka se diže desetak minuta. U većoj posudi električnom miješalicom izmiješajte žutanjke i šećer. Dodajte vanilin šećer, ulje, rum, sol, naribanu limunovu koru te sve dobro promiješajte.

Dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo, dignuti kvasac i miješajte nastavcima za tijesto oko minutu. Smjesi dodajte toplo mlijeko i miješajte oko 15 minuta, dok tijesto postane glatko i počne se pri miješanju odvajati od posude. Pustite da se diže pokriveno 30 minuta. Razvucite tijesto na prst debljine i režite krafne na “prstiće”, odnosno na šire trake.

Krafne pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da se dižu još oko 20 minuta. Pecite ih u ulju zagrijanom na oko 170 Celzijevih stupnjeva. Budući da je kraće vrijeme potrebno da se ispeku, okrećite ih brzo da ne zagore.

Nakon što se malo ohlade, uvaljajte ih u šećer,a vrh umočite u otopljenu čokoladu i pospite ukrasnim mrvicama ili ih možete posuti sa šećerom u prahu, po želji!