Dom

RECEPT: Kompot od domaćih bresaka!

Engineer 30. rujna 2019.

Već smo ranije otvorili temu oko “pospremanja najdražeg voća i povrća u svoje staklenke”...

…ovoga puta riječ je o voćnom kompotu!

Domaće, mirišljave i sočne breskve odlučila sam pretvoriti u pravu čaroliju okusa.

Imam za vas savršen recept kako ćete sami napraviti svoj kompot koji će svakoga oduševiti! Moji kompoti se nisu stigli ni ohladiti, već su nestali!

S ovim sastojcima u receptu možete raditi kompot s bilo kojim voćem želite! I naravno, ako želite veću količinu, samo ćete povećati sastojke. Ja sam vam pisala omjer na manju količinu, kako bi vam bilo lakše. Na ovaj omjer, dobila sam dvije srednje staklenke.

Sastojci:

  • 2 kg voća (breskve)
  • 1 litra vode
  • 1 kg šećera u kristalu

Trebat će vam još:

  • Voda i limun (za pranje voća)
  • Staklenke (s hermetičkim poklopcem)

Upute:

1. Staklenke dobro operite i sterilizirajte.

2. Breskve ćete čistiti na način da ih prepolovite, odstranite košticu pa zatim tanko i nježno ogulite kožu.

3. Očišćene polovice breskve namočite u posudi sa vodom i limunovim sokom. Na taj način čete spriječiti da vam breskve ne potamne.

4. U to vrijeme stavite kuhati šećer i vodu. Potrebno je da tekućina zakuha.

5. Breskve izvadite iz vode s limunom i slažite ih u staklenke. Vrućom vodom sa šećerom koju ste prethodno zakuhali zalijte breskve u staklenci. Staklenke zatvorite.

6. Pripremite si veliku i široku posudu za kuhanje. Na dno te posude raširite kuhinjsku krpu, pa zatim unutra poslažite pune staklenke. Pazite na razmak, ne smiju se dodirivati.

7. Ulijte vodu u posudu toliko da vam voda dođe do malo više od polovice staklenke. Ne smije prelaziti voda iznad poklopaca staklenki. Na ovaj način vršimo sterilizaciju našeg kompota. Ovo je najsigurniji način konzerviranja.

8. Potrebno je da voda zakuha, onda smanjite vatru i ostavite 20-30 minuta da lagano prokuhava.

9. Vidjet ćete pri kraju malene bijele mjehuriće u staklenkama, onda je sterilizacija gotova.

10. Ugasite i ostavite da se hladi.

11. Staklenke pritom pažljivo izvadite van i ostavite da se ohlade. Možete ih držati u hladnjaku, jer su tako daleko ukusnije!

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

Autor teksta: Nina Stojanov

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!