FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina

Dom

RECEPT: Jogurt kolač s vanilijom i kakaom koji izgledom podsjeća na mramorni!

Nina Stojanov 28. travnja 2020.

Ovo je još jedan kolač u nizu kojeg je jako jednostavno za napraviti, a oduševljava svojom sočnosti i mekoćom...

Odlična alternativa mramornom kolaču je ovaj preukusan jogurt kolač koji se sastoji od dvije smjese.

Jedna smjesa je s vanilijom, a druga s kakaom. Možete ga preliti s ganache-om od čokolade, ili jednostavno ukrasiti šećerom u prahu!

Pročitajte sastojke i recept.

Sastojci za smjesu s vanilijom:

  • 1 jaje
  • 135 g čvrstog jogurta
  • 120 g šećera
  • 55 ml ulja
  • 1 vrećica bourbon vanilije ili žlica arome vanilije
  • 170 g glatkog brašna
  • Žličica sode
  • 1 prašak za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice vode

Sastojci za smjesu za kakaom:

  • 1 jaje
  • 135 g čvrstog jogurta
  • 55 ml ulja
  • 120 g šećera
  • 1 vrećica bourbon vanilije ili žlica arome vanilije
  • 125 g glatkog brašna
  • 20 g kakaa
  • Žličica sode
  • 1 prašak za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice vode

Priprema:

  1. Za početak, izradite kremu s vanilijom.

2. U posudu stavite jaje, jogurt, šećer, ulje i vaniliju. Sve sastojke sjedinite dobro s pjenjačom, dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim, dodajte ostale navedene sastojke. Dobro sve izmiješajte.

3. Smjesu s kakaom pripremite u drugoj posudi. Jaje, jogurt, ulje, šećer i vaniliju izmiješajte na isti način kao i prethodnu smjesu dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim dodajte ostale sastojke i dobro sve izmiješajte.

4. Pripremite kalup u kojem ćete peći kolač. Obložite ga papirom za pečenje.

5. Smjesu rasporedite na sljedeći način: Stavite 2 žlice smjese s vanilijom, zatim 2 žlice smjese s kakaom. Na takav način radite, naizmjenično, sve dok ne potrošite svu smjesu.

6. Naposljetku, vrhom žlice prijeđite kroz smjesu cik – cak.

7. Kolač pecite na 180°C stupnjeva oko 25 minuta. Provjerite drvenim štapićem da li je u sredini pečen. Ako drveni štapić ostane suh, kolač je gotov. Ne valja ga previše presušiti.

8. Nakon što je kolač pečen, ostavite ga u kalupu pola sata da se ohladi.

9. Nakon toga, izvadite ga iz kalupa, posipajte šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom!

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!