Dom

RECEPT: Domaće germknedle s marmeladom od šljiva i preljevom od vanilije!

Nina Stojanov 02. prosinca 2019.

Germknedle spadaju u vrstu specijaliteta koje jednostavno moramo obožavati!

Posljednjih godina, najpopularnija delicija na Adventu koja je nadmašila čak i fritule su preukusne germknedle.

Ova slastica nezabilazna je pri svakom posjetu adventskim kućicama, no još je ljepše kušati je u toplini vlastitog doma. Stoga vam donosimo recept za domaće germknedle koje ćete pripremiti vrlo brzo, a pojesti još brže…

Mekane, prozračne i sočne knedle od dizanog tijesta punjene su marmeladom od šljiva, s preljevom od vanilije, a završni touch daje im posip od maka.

Vjerujte mi, lako ih je i jednostavno za napraviti, i što je najvažnije – ne oduzimaju puno vremena za pripremu!

Sastojci za knedle:

  • 280 g glatkog brašna za dizana tijesta ( čakovečki mlinovi)
  • Pola kocke svježjeg kvasca
  • 60 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 60 g maslaca sobne temperature
  • prstohvat soli
  • korica naribanog limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • marmelada od šljiva

Sastojci za umak od vanilije:

  • 1 jaje
  • 1 jušna žlica gustina
  • 150 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • Aroma vanilije
  • mak za posipanje

Upute:

1. U mlako mlijeko razmrvite kvasac sa prstohvatom šečera i ostavite par minuta da nabubri.

2. U posudu stavite brašno i dodajte prstohvat soli, pa zatim vanilin šečer. Dodajte ostale sastojke.

3. Kada je kvasac spreman, dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima i dobro izmješajte. Dodajte rastopljeni maslac i sve skupa dobro sjedinite kako biste dobili mekano, sjajno tijesto koje se ne lijepi. Ako je potrebno, vi možete dodati malo brašna još po potrebi. Nemojte ako zaista nije potrebno!

4. Tijesto pokrijte sa krpom i ostavite pola sata na toplom mjestu.

5. Nakon što se tijesto udvostručilo, izvadite ga na pobrašnjenu podlogu.

6. Nije ga potrebno ponovo mjesiti, jednostavno ga samo razvaljajte. Neka tijesto ne bude predebelo, niti pretanko.

7. Sada tijesto izrežite na kvadrate ili krugove, kako vam je lakše. Svaki dio napunite jednom žlicom marmelade od šljiva.

8. Svaku knedlu dobro zatvorite. Radite ih na isti način kao i knedle sa šljivama ili buhtle.

9. Lagano ih jzaokružite dlanovima da budu lijepe i okrugle, te krajeve što ste spajali, okrenite prema dolje. Ostavite ih da odmaraju još dvadesetak minuta.

Dotad pripremite svoj nadjev od vanilije:

1. U posudu za kuhanje stavite mlijeko. Odvojite par žlica hladnog mlijeka i izmiješajte ga s jajem i šećerom.

2. Dodajte gustin i vaniliju i sve dobro izradite pjenjačom.

3. Ostatak mlijeka neka zakuha. Tada gotovu smjesu sa vanilijom dodajte vrućem mlijeku i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Vaš umak je spreman!

2. U veliku posudu za kuhanje ulijte vodu koju ćete malo posoliti i dodati ulje. Dok voda zakuha, stavljate knedle jednu po jednu. Nemojte stavljati više od 4 četiri knedle odjednom jer će one pri kuhanju još rasti.

3. Njima treba nekoliko minuta, pa je poželjno svakih 3 – 4 minute ih okrenuti.Da ste sigurni da su kuhane, uzmite drveni štapić za ražnjiće i zabodite u knedlu.

Ako na štapiću nema tragova sirovog tijesta, one su gotove!

Izvadite ih van, poslužite u tanjure i prelijte ih umakom od vanilije. Na kraju, posujte ih makom!

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

Autor teksta: Nina Stojanov

 

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!