
RECEPT: Čokoladni kuglof koji se topi u ustima!
Čokoladna opsesija u najdražoj biskvitnoj slastici. Kuglof! Znate li da za njega kažu da je "komad sreće"?
Praznina unutar tijesta u kalupu je da bi se omogućilo strujanje vrućeg zraka iznutra, tako da se kolač ispeče ravnomjerno sa svih strana.
Tome također doprinosi i okrugli oblik, koji ujedno simbolizira sunce. Sunce je prema starom vjerovanju simbol sreće – sreće koju poželite zagristi, kada je o kuglofu riječ.
Dijelim s vama recept za sočan, ukusan kuglof sa granulama čokolade i grožđicama. U nastavku pročitajmo što nam je sve potrebno:
SASTOJCI:
- 4 žumanjka
- 280 g šećera
- 2 vanilin šećera
- Limunova korica
- 100 g omekšalog maslaca
- 3 žlice ulja
- 50 g grožđica
- 50 g granula tamne čokolade
- 10 žlica mlijeka
- 280 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kakaa
- Malo ruma (ili rum šećera)
Za ukrašavanje:
- Čokolada po želji
- Mljeveni lješnjaci
- Listići kokosa
PRIPREMA:
Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Mikserom dobro izradite žumanjke i šećer. Dodajte limunovu koricu i vanilin šećer, zatim omekšali maslac i ulje. Sve izmiješajte i postupno dodajte mlijeko, zatim brašno i prašak za pecivo.
Smjesu podijelite na dva dijela.
U jedan dio smjese dodajte kakao i rum, a u drugi dio dodajte grožđice i granule čokolade.
Pećnicu ugrijte na 180°C stupnjeva. Kalup za kuglof malo nauljite i pobrašnite.
Lijevajte red žute, pa red smeđe smjese. Stavite peći oko 30 – 35 minuta.
Kada je kuglof pečen, izvadite ga iz pećnice i pričekajte da se ohladi. Nakon toga, okrenite ga obrnuto da ispadne van. Poslužite ga na stalak.
Čokoladu rastopite i polijte kuglof. Lagano lijevajte u krug kako bi se ravnomjerno rasporedilo. Na kraju, posujte sa mljevenim lješnjacima i listićima kokosa.
U slast!
Autor teksta: Nina Stojanov
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!