Dom

RECEPT: Chia kiflice s dodatkom sjemenki lana, sezama i kima!

Nina Stojanov 19. veljače 2020.

Chia sjemenke su odavno u trendu, pitanje je samo na koji način ih najviše volimo koristiti. Iskreno, i nisam neki njihov fan, pod time mislim da iste pronalazim u jogurtu, ali zato te divne sjemenke spojiti s tijestom – takva mi je kombinacija već primamljivija! Chia sjemenkama dodala sam i sjemenke lana, sezama te kima […]

Chia sjemenke su odavno u trendu, pitanje je samo na koji način ih najviše volimo koristiti.

Iskreno, i nisam neki njihov fan, pod time mislim da iste pronalazim u jogurtu, ali zato te divne sjemenke spojiti s tijestom – takva mi je kombinacija već primamljivija!

Chia sjemenkama dodala sam i sjemenke lana, sezama te kima s krupnim zrnima morske soli.

Tijesto je predivno, mekano i ukusno, i vjerujte mi da ćete upravo njega uvijek koristiti.

U nastavku pročitajte sastojke i recept:

Sastojci :

  • 350 g glatkog brašna
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica šećera
  • pola kocke svježeg kvasca
  • 40 ml ulja
  • 50 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • pola čaše čvrstog jogurta od 180 g
  • 1 žlica alkoholnog octa
  • 20 g chia sjemenki
  • žlica sezama
  • žlica lana
  • žlica kima

Priprema:

  1. U posudu stavite brašno, šećer, sol i razmrvite kvasac.
  2. U drugu posudu stavite ulje i maslac, te rastopite na laganoj vatri. Kada se maslac potpuno otopio, dodajte mlijeko, jogurt i na kraju ocat.
  3. Dobivenu tekućinu dodajte brašnu i zamijesite tijesto.
  4. Trebate dobiti sjajno i dosta mekano tijesto koje vam se neće lijepiti za ruke a pritom da vas ne brine što je tako mekano. Tako mora biti. Umiješajte u tijesto sjemenke.
  5. Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se diže oko 45 minuta.
  6. Nakon toga tijesto razvaljajte što je tanje moguće na papiru za pečenje, ali ne smije vam pucati.

7. Izrežite veće trokute i umotajte ih na način kao kroasane.
8. Prebacite ih na čisti papir za pečenje koji ste stavili na lim. Ostavite ih još 20 minuta da odmaraju.
9. Nije ih potrebno premazivati, ali možete ako želite s razmućenim jajetom.
10. Pecite ih oko 15 – 20 minuta dok ne porumene.

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

Autor teksta: Nina Stojanov

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!