Ljubav & veze

Pustimo ‘Prijatelje’ – u stvarnosti ne ispadne baš sve kako smo zamišljali!

Viktoria Mikulić 20. srpnja 2017.

Prava ljubav - istina ili obično sranje koje susrećemo samo u serijama?

Jedne večeri, tamo dok sam još bila u friškim tinejdžerskim danima, recimo s 14 godina, gledala sam ‘Prijatelje’ s mamom i sestrom. U jednom trenutku mama je rekla: ‘Cure, samo da znate, u stvarnom životu ne ispadne baš sve kako se čini ovdje’. Tada mi je to sve bilo onako, uđe kroz jedno, izađe kroz drugo uho, ali imala je pravo brinući o tome koliko obična serija ima utjecaja na nas.

‘Prijatelji’ su nas naučili da je život puno bolji u vezi nego izvan nje. Usadili su nam u glavu da ako čekamo dovoljno dugo, i volimo beskrajno puno, da će na kraju osoba u koju smo luđački zaljubljeni primijetiti i nas. Prema ‘Prijateljima’, prava ljubav, ona najrelevantnija verzija iste na kraju završi u braku. Ali je li to uistinu tako?

Prema ‘Pepeljuzi’, ‘Prljavom plesu’ i ‘Zgodnoj ženi’ očito jest. Nije ni čudo da je naš pogled na ljubav prilično ograničen. I ne sumnjamo da nije uspjelo ako ste nešto iz ovih ‘bajki’ pokušali prakticirati u stvarnom životu, misleći da ste baš vi sretnici koji su naišli na nevjerojatnu ljubav.

Shvatila sam da nam je u današnje vrijeme potrebno više iskrenih priča o tome kako ‘ljubav’ za koju smo mislili da je wauuu, na kraju može ispasti zbilja loša. Dosta je bilo idealiziranja ljubavi i voljela bih da sam kao tinejdžer imala prilike više slušati o tome kako iako daš apsolutno sve od sebe, na kraju to ipak ne ispadne tako dobro. Da sam tada to znala, ne bih se toliko zanosila i trošila svoje vrijeme na ljude koji to nisu zaslužili. Kada bismo imali više raznovrsnijih priča o slomljenim srcima i o nepoštivanju druge osobe, znali bismo kako se postaviti, ne bismo bili toliko nespremni i na kraju završili ‘blago rečeno’ povrijeđenima.

Nedavno, navukla sam se na seriju ‘Preljub – The Affair’ koju većina manje-više dobro poznaje. Iako je pomalo prerealna, a možda i ‘preprosta’ za većinu ljudi, zaista govori o stvarnim ‘sranjima’ s kojima se većina ljudi susreće u stvarnom životu. Jer budimo realni, možeš ti biti najbolja ženica na svijetu i svakodnevno mu spremati najfinija jela te obavljati sve svoje ‘bračne’ dužnosti, na kraju sve što možeš čuti je ‘zaljubio sam se u nekog drugog’. Wtf?

Ali to je realnost i dobro da nam je to netko i pokazao. Jer nije baš sve tako bajno, svatko od nas u vezi ili braku susreće se s brojnim pitanjima koja nas muče. Kako ću cijeli život trpjeti njegovu majku? Hoće li me on voljeti i nakon što rodim i budem 15 kila teža? Što kada mi se ne bude dalo seksati 3 puta tjedno već jednom mjesečno, hoće li naći zamjenu? Kako ću živjeti s njim ako me već sada izbacuje iz takta?

Ponekad se pitam bih li voljela drugačije da sam imala više priča poput ove? Bih li pokušala biti opreznija i ne padati na lijepe riječi i ocrtane geste? Vjerujem da bih, kao i svatko od nas. Jer život nažalost ponekad ne idu u smjeru koji smo planirali i često ne ispadne sve kako smo željeli.

Naravno, sve su to lekcije na kojima smo zahvalni, ali iskreno neke smo mogli i zaobići. Da smo malo manje brinuli o svemu i malo više cijenili sebe, možda danas ne bismo imali tolike ožiljke koji nam jednostavno ne dopuštaju ići naprijed. Stoga, definitivno podupirem brutalno iskrene serije i filmove koji malo više govore o stvarnom životu, a malo manje o ‘ljubavi na prvi pogled’ i ‘happily ever after’ glupostima.