FOTO by JYSK

Dekor

Pozdravite ljeto i stvorite HYGGE atmosferu

admin 07. rujna 2022.

Tajna leži u sitnicama i detaljima, a ovaj danski način opuštanja testirale su i poznate hrvatske osobe

Trenutno se nalazimo u jednom “vakuum razdoblju” koje dolazi nakon godišnjih odmora i netom prije najsivijeg godišnjeg perioda – jeseni. Iako je cilj godišnjih odmora odmoriti se i napuniti baterije, u najviše slučajeva s njih se vraćamo još umorniji, a dodatan stres stvara početak nove sezone i neke nove obaveze.

Dolazak jeseni natjerat će nas da više vremena provedemo u zatvorenim prostorijama i nećemo se moći osloniti na prirodu i lijepo vrijeme kao booster našeg raspoloženja. Dodatno tome ne idu u prilog najave za hladnu zimu pred nama.

Svoj booster za dobro raspoloženje morat ćemo pronaći u nekim drugim oblicima jer u protivnom dolazi do emocionalnog pražnjenja i nakupljanja stresa. Ta pojava naziva se još i burn out, a u slobodnom prijevodu poznatija je kao glagol “pregorjeti“.

Danski recept opuštanja

Poznata je činjenica da se Danci smatraju najsretnijom nacijom na svijetu, a jedan od razloga je taj što znaju kako stvoriti poseban trenutak koji ispunjava njihovu dušu i tijelo. Taj trenutak zove se HYGGE, a podrazumijeva kreiranje malih svakodnevnih rituala koji izazivaju opuštanje, ugodu i sreću.

Uživanje u malim stvarima, kao primjerice opuštanje uz šalicu čaja, škakljanje s djetetom, omiljenu knjigu ili jednostavno odmaranje s pogledom na šumu uz hrskave keksiće samo su neki od primjera, a sigurni smo da svatko u sebi ima svoj recept, samo ga treba pronaći.

Kako bismo vas inspirirali istražili smo kako poznate hrvatske i regionalne influencerice pronalaze svoj HYGGE trenutak.

Hrvatske poznate osobe stvorile svoj HYGGE trenutak

Danski recept za postizanje HYGGEa nije tajna, može ga probati svatko, bilo gdje i bilo kada. Brojne poznate osobe odlučile su isprobati ovaj danski način življenja te su pronašle lokaciju i sitnice potrebne za postizanje istog.

Uzele su predah u danu i posvetile se uživanju u malim stvarima bez puno planiranja i zauzimanja prostora. 

Za kraj mog ljeta u Slavoniji malo hygge atmosfere. Svako ljeto, tradicionalno čitam Jane Austen knjige, zadnjih dvadeset strana sam čitala u perivoju dvorca. Napravila sam si malu cosy atmosferu. I na trenutak, dva, odlutala u udobnosti stolice u neko drugo, bajkovitije vrijeme.
Kad je jesen iza ugla i sve miriši na hygge, dođe mi da upijam tu toplinu još malo iz vana, u prirodi. Volim taj spoj kasnog ljeta i rane jeseni, tu toplinu i ugodu, maštanje o magli, čarobnim bojama i romantici koju donosi jesen. Dok uživam na najdražem mjestu u omiljenoj fotelji, u glavi vrtim kako ove godine unijeti cozy ugođaj u naš dom. Čista uživancija iliti hyggestund all over. 
U mislima cesto odlutamo na neko nase carobno, opustajuce mjesto…Ja sam ovaj puta to carobno mjesto iz glave pretvorila u stvarnost i kreirala ga po svojem gustu.
Kad prije đira na Sljeme odeš pokupiti narudžbu pa si isprobaš kupljeno uz najljepši pogled u županiji. Vječno tvrdim da za ugodan dom ne trebaš ni ogromne novce ni puno truda – cozy kutak lako se složi i nasred planine. S nogama na zemlji umjesto skupog parketa, uvaljan u meku dekicu i fotelju.
Kako se bolje pozdraviti s ljetom nego negdje u prirodi uz zalazak sunca i kutijom keksa?

HYGGE je tamo gdje je JYSK

Kvalitetno i udobno provedeno vrijeme u svom domu ili van njega ključno je za odmor preopterećenog organizma. Kampanja „HYGGE je tamo gdje je JYSK“ potiče kombinaciju hygge trenutaka – osjećaja prostranosti koji se postiže fleksibilnim rješenjima, okruglim oblicima i uz mrvicu boje.

Kao bazu postizanja HYGGE trenutka djevojke su koristile fotelju smirujuće, sive nijanse i baršun plavu fotelju, dok tajna leži u sitnicama i detaljima koji oplemenjuju trenutak.

Fokusirajte se na sitnice i detalje

Djevojke su za stvaranje svoje HYGGE atmosfere koristile nekoliko artikla u vidu malih dekoracija zagasitijih i zemljanijih tonova.

Uz pomoć istih artikala i vi možete stvoriti svoju opuštajuću atmosferu u mekanom naslonjaču, ogrnuti dekicom i grickalicama uživajući u omiljenoj seriji. Tmurni vikendi su pred nama i ovaj scenarij pred malim ekranima bit će sve češći, stoga se potrudite da od njega izvučete ono najbolje.

Kako se ipak ne bi odmaknuli previše od prirode razveselite svoj interijer vazom zanimljive teksture te unutar iste stavite svježe ili umjetno cvijeće koje će razvedriti prostor. Za romantičnu atmosferu tu je fenjer ili lampa koji će se bez problema uklopiti u vašu ideju opuštanja.

Foto: Instagram @mako.hr

Sastojke za HYGGE pronađite unutar nove jesenske JYSK kolekcije

JYSK i ove sezone ima jedinstveni jesenski asortiman koji naglasak stavlja na balansiranost, mir, ugodu te posvećenost detaljima. U nastavku vam donosimo nekoliko proizvoda koji mogu biti savršen sastojak u kreiranju recepta za postizanje savršenog HYGGE trenutka.

Za još više inspiracije posjetite JYSK webshop, kao i društvene mreže Facebook i Instagram.