FOTO by Mario Đurkić, Horizont Solutions

Putovanja

Posjetili smo Wine and Walk Osijek i proveli se kao na nijednoj vinskoj manifestaciji do sada!

Daria Lovrić 24. svibnja 2023.

Istražili smo vinsku scenu urbanog srca Slavonije i uživali u vrhunskoj kapljici, bogatoj gastro ponudi i zanimljivim događanjima! Otkrij kako nam je bilo!

Nakon duge i hladne zime jedva smo dočekali sezonu raznoraznih svečanosti i manifestacija, u kojoj se sve češće odlučujemo na kratke vikend izlete. Iako zadnjih nekoliko dana nismo bili sigurni u kojem se točno godišnjem dobu nalazimo, proljepšanje vremena kojem smo se nadali, izmamilo nas je na izlazak iz kuće i posjet Osijeku.

Wine and Walk Osijek 1

Lijepa naša vrvi magičnim destinacijama, prirodnim atrakcijama koje oduzimaju dah, ali i kulturno-povijesnim središtima koja kriju zanimljive lokacije. Jedan od takvih središta je i sam Osijek, a proteklog vikenda posjetili smo prvi urbani Wine and Walk.

Naime, radi se o novoj i jedinstvenoj vinskoj manifestaciji koju ne smije propustiti nijedan ljubitelj vina i kulture. Smješten na obali Drave, Osijek se diči bogatom poviješću, tradicijom, gostoljubivim i nasmijanim domaćinima te vinskom kulturom.

Posljednjih nekoliko godina svjedočimo raznoraznim vinskim manifestacijama diljem Hrvatske, međutim Osijek Wine and Walk nadmašio je sva naša očekivanja, pretekao konkurenciju i čvrsto zasjeo na prvo mjesto. Da je riječ o vrhunskoj turističkoj atrakciji govori i broj rasprodanih karata, ali i nasmijana i oduševljena lica gostiju te riječi hvale upućene organizatorima.

Kako bi vam dočarali emocije koje je u nama probudilo cijelo ovo iskustvo i bajna Slavonija, nabolje je da krenemo ispočetka. U želji da u potpunosti iskusimo osječku vinsku scenu i doživimo sve što nam urbano srce Slavonije nudi, na odredište smo stigli već oko podneva. Pozdravljeni toplim zrakama sunca smjestili smo se u Hotel Osijek koji ponosno stoji na gradskoj promenadi i gleda u rijeku Dravu.

Wine and Walk Osijek 3

S obzirom na to da je pred nama bila važna večer, na prve znakove gladi pohitali smo u Pépé na pizzu u sklopu hotela. Oduševljeni udobnim i modernim prostorom, jednom od najukusnijih pizza koje smo kušali i slavonskim šarmom ljubaznih zaposlenika Pépé nas je osvojio i zasigurno ćemo se vratiti opet.

Masterclass „Wein šmekeraj“ – uzbudljivo i edukativno iskustvo

U večernjim satima uslijedio je main event u sklopu Osijek Wine and Walka pod nazivom “Wein šemekeraj”. Naime, riječ je o masterclassu koji se održao u Arheološkom muzeju na prekrasnom Trgu sv. Trojstva, na nekadašnjem Weinplatzu (Vinskom trgu), u samom baroknom srcu Osijeka.

Wine and Walk Osijek

U predivnom okruženju imali smo priliku upoznati vinare i sommeliere i saznati tajne posluživanja vina i kušati najnovije kapljice vrhunskih „osječkih vinara“. Kušali smo čak 10 vrhunskih vina, četiri rakije brenda „Jedna“ i dva koktela Artelli Eventsa koje nam je pripremila miksologinja Stela Baričević.

Naš osobni favorit koji je začinio radionicu je Rose love koktel koji se sastoji od Josićevog Rose-a, Giffard maline te Thomas Henry Wild Berry tonika. Za još bolju atmosferu pobrinula se športsko-plesna udruga Feniks a za vinyl-glazbu VPG (volim gramofonske ploče).

Prvi urbani Wine and Walk u srcu Slavonije

Po jutru se dan poznaje, stoga smo drugi dan odlučili iskoristi maksimalno. Vrijeme prije Wine and Walk-a proveli smo u vožnji Dravom i u pogledu na vizure grada Osijeka. Cjelokupan doživljaj zaokružili smo ukusnim ribljim ručkom u restoranu Projekt 9.

Prije vinske šetnje uspjeli smo riješili zagonetku i pobjeći iz muzeja u Escape Room & Box Osijek. U poslijepodnevnim satima, navukli smo omiljene tenisice, stavili sunčane naočale i krenuli u avanturu.

Za razliku od klasičnih vinskih manifestacija na kojima šetate vinskim cestama ili se vozite od jedne do druge lokacije, Osijek Wine and Walk nudi šetnju najljepšim lokacijama grada, popraćenu degustacijom vrhunskih vina „osječkih vinara“.

Wine and Walk Osijek 5

Jedinstvena kombinacija vina i šetnje omogućila nam je istraživanje Osijeka na poseban i urban način uz degustaciju vrhunskih vinskih i gastronomskih poslastica.

Wine and Walk Osijek 6

Okupljanje sudionika započelo je na glavnom Trgu Ante Starčevića, na kojem se nalazi i prva vinska točka u prigodno ukrašenom tramvaju. Šetnja se nastavljala kroz osječki korzo (Kapucinska ulica), Europsku aveniju sve do Muzeja likovnih umjetnosti na kojem smo imali priliku kušati nova vina.

Wine and Walk Osijek 7

Osim u vrhunskim vinima uživali smo u vinskim štapićima sa sirom i izradi vinskih razglednica.

Wine and Walk Osijek 8

Nakon kratkog zadržavanja, šetnju smo nastavili prema Parku kralja Petra Krešimira, sve do Sokolskog doma gdje su nas čekali novi izlagači i vinski gulaš s njokima.

Wine and Walk Osijek 9
Wine and Walk Osijek 10

Ispred samog doma, predivnim glasom i taktovima akustične gitare posjetitelje je zabavljao Dinko Pleša i moramo priznati da smo kada je stiglo vrijeme za polazak na iduću lokaciju, krenuli protiv svoje volje.

Wine and Walk Osijek 11

Kako je sunce krenulo zalaziti, atmosfera je bivala sve bolja, a uz smijeh i pjesmu stigli smo i na predzadnju lokaciju. U Parku kralja Držislava dočekala nas je ponuda poluslatkih i slatkih vina, Sofijine praline i oživljena povijest grada Osijeka kroz vinske priče uličnog kazališta.

Mladi i talentirani studenti na humorističan način objasnili su što je to bećarina i nasmijali nas do suza. Naime, za sudjelovanje na Osijek Wine and Walk-u ne plaćate kotizaciju, već bećarinu, što je stari osječki namet iz 18. stoljeća koji se plaćao za večernje skitnje gradom. Legenda kaže da su ga najčešće plaćali vojnici na povratku iz gostionice i tako svojevrstan wine and walk upražnjavali još u 18. stoljeću.

Zadnja, no ne i manje vrijedna lokacija je plato Kulturnog centra Osijek gdje nas je čekalo preko deset izlagača s vinima, raznolika gastronomska ponuda (sirevi, hamburgeri…), te DJ i NO Jazz Band koji su rasplesali posjetitelje, a atmosfera nije jenjavala ni na prve znakove kiše.

Na vinskoj ruti imali smo priliku degustirati vina „osječkih vinara“ – Antunović, Brzica, Erdutski vinogradi, Iuris, Josić, Kalazić, Kusić, Royal Hill, Siber i Svijetli Dvori.

S obzirom na to da smo uspješno završili vinsku šetnju, svoje vaučere ubacili smo u nagradni bubanj, jer troje najsretnijih ima šansu osvojiti vrijedne nagrade, iako je ono što smo doživjeli na ovom krakom putovanju najveća nagrada.

Sam grad Osijek i Wine and Walk urbana manifestacija nadmašili su sva naša očekivanja. Ovo savršeno gastronomsko iskustvo popraćeno smijehom, glazbom i odličnom atmosferom nisu uspjeli pokvariti ni komarci ni vremenske neprilike.

Iako je riječ o novoj jedinstvenoj vinskoj manifestaciji, već sada ima mnogo obožavatelja koji će se baš poput nas, uvijek iznova vraćati po dašak kulture, dozu vrhunske kapljice vina i bogatu ponudu delicija po slavonskoj recepturi.