FOTO by Poetica

Iće & piće

Popričali smo s osnivačicom najpoetičnijeg gina u Hrvatskoj

admin 18. srpnja 2023.

Gin Ice Cream, Gin s medenjacima, Gin infuziran jagodama... saznali smo što nas još čeka

Ljetni mjeseci rezervirani su za zabave i ispijanje hladnih koktela, a ovog ljeta, kao i mnogo proteklih, oni u kombinaciji s ginom na vrhu su ljestvice najtraženijih.

Gin već nekoliko godina uživa titulu omiljenog alkoholnog pića, ali ga viđamo i glavnu zvijezdu mnogih recepata, slastica i koktela. 

Ono što nas veseli je ekspanzija lokalnih craft destilerija, a o jednoj smo do sada napisali toliko divnih tekstova da smo odlučili napravili intervju s osnivačicom najpoetičnije destilerije u Hrvatskoj i njenom brendu Poetica.

Od svojih početaka Poetica nas veseli svojim inovacijama, a priča koja stoji iza nje donosi jednu sasvim novu kulturu ispijanja gina.

Ono što nas posebno veseli je da je autor vrhunskog Poetica gina žena, majka i stručnjak za alkoholna pića. Jelena je diplomirana inženjerka agronomije koja je svoje obrazovanje usmjerila na proizvodnju alkoholnih pića te je prošla i veliki broj dodatnih edukacija upravo za proizvodnju Gin-a. 

Nakon što smo uživali u Gin Ice Creamu, Ginu s medenjacima i Ginu infuziranim jagodama zanimalo nas je kakvi su planovi i što nam još priprema najpoetičnija destilerija gina u Hrvatskoj.

Kako i kada je krenula Poetica gin priča?

Poetica je nastala pomalo poetično. U trenutku kad se sve oko nas mijenjalo, u vrijeme dok se neizvjesnost zbog pandemije akumulirala, suprug i ja smo odlučili prihvatiti izazov i realizirati moju želju da konačno, nakon podosta vremena upotrijebim svoju diplomu i krenem u proizvodnju jakog alkoholnog pića.

S obzirom na tržišne trendove koji su se razvili u posljednjih nekoliko godina, a koji u fokus stavljaju lokalne craft proizvode, a u segmentu alkoholnih pića, gin je definitivni hit trenutno, procijenili smo da postoji i mogućnost razviti pozitivnu priču. Hodajući po prekrasnim brdima u okolici Vrgorca, shvatili smo koliki je okusni potencijal našeg kraja.

Osnovni začin za gin je borovica, a ako nečeg ima u ovom kamenom kraljevstvu onda je to smrič ili smreka s koje beremo te naše borovice. Aromatične trave, izvorska voda i još par mističnih sastojaka stvorili su našu poeziju u boci.

Moram reći da tada nismo znali da će se taj gin zvati Poetica. Za to smo ipak trebali stručnjake, a njih smo pronašli u Rijeci. Naravno, govorim o našim dragim prijateljima iz grafičke i marketinške agencije Fabula, koji su iz naše priče izvukli esenciju i osmislili Poeticu.

Odakle ideja gin povezati s poezijom?

S obzirom na to da se naši gin-ovi proizvode u Vrgorcu, te svojim okusom i mirisom predstavljaju Vrgorac, bilo je logično da naziv i vizualni elementi Poetice zaokruže tu priču. A kad se pitate što je u Vrgorcu poznato onda je to puno lipih stvari, ali najpoznatiji je Tin Ujević, pjesnik, boem i ikona Hrvatskog pjesničkog stvaralaštva.

Fabula je odradila svoj istraživački posao, povezala elemente i dobila fenomenalan koncept Poetice koja u svakom svom elementu predstavlja hommage kreativnosti i stvaralaštvu. Osim ove poveznice, inspiraciju smo imali i u grčkoj umjetničko filozofskoj misli Horaceove Ars Poetice – umijeća stvaranja.

U svijetu Craft proizvodnje, bavite se kreiranjem nečeg što je već dugo prisutno i poprilično zastupljeno, ali to radite na toliko različit i interesantan način da vas netko primijeti. Sljedeći ta dva jasna fokusa, želimo biti kreativni, inovativni, ali i zanimljivi i revolucionarni u pristupu, u okusima, u vizualnoj i verbalnoj komunikaciji, u svim mogućim aspektima ovog posla. 

Koliku inspiraciju crpite iz lika i djela Tina Ujevića, budući da ste organizirali već nekoliko evenata s njegovim likom u fokusu?

Tin je vječna inspiracija, ne samo nama nego i mnogim drugima. Njegovo stvaralaštvo je uvijek novi izazov i ovisno o tome u kojem ga raspoloženju konzumirate, doživljavate ga na različite načine. Nas inspirira da stvaramo dobro raspoloženje za ljude oko nas. To pokušavamo, i sudeći po reakcijama i uspijevamo, sa svakom novom bocom Poetice, ali to najradije činimo na različitim druženjima.

Tako se rodila ideja da svake godine za naše prijatelje, poslovne partnere, glumce i pisce, za ljude dobrog duha i otvorenog uma, za kreativce, uoči Tinovog rođendana i dodjele književne nagrade koju organizira Društvo hrvatskih književnika, napravimo party koju slavi Tinovo rođenje, ali i rođenje priče o Poetici. I toliko je dobro da ćemo dok postoji Poetica, uvijek to raditi.

Ovog proljeća predstavili ste i Poetica gin infuziran vrgoračkim jagodama, koje okuse možemo očekivati u budućnosti?

Poetica Summer Sonnet, gin infuziran jagodama iz Vrgorca, je treća etiketa Gina nastala u Poetica destileriji. Ovu godinu nas čekaju još dvije etikete i to Peotica Special Barrel aged Gin, u formi Old Tom gina, odležao deset mjeseci u bačvama koje nam je ustupila vinarija Gašpar iz Umčana pored Vrgorca, a koja ih je koristila za bariquiranje svog Trnjka.

Osim odležanog gina, u Listopadu će na tržište, kao službeni spirit šestog po redu Svjetskog prvenstva u branju maslina kojeg organizira TZ Postira s otoka Brača. Tema ovog gina je naravno maslina, a njega smatrao konceptnom suradnjom kakvih još par imamo u pripremi, ali o njima je rano pričati. Specifičnost ove etikete je to što će svaka boca biti ručno oslikana i to će napraviti naš mladi i talentirani akademski slikar Ante Tolić. 

Imali ste suradnju s Premis tvornicom sladoleda i kreirali Poetica Gin IceCream, kakve nas suradnje čekaju u budućnosti?

Osim ranije spomenutih suradnji s Premisom i TZ-om iz Postira, trenutno su u pripremi i suradnje s jako interesantnim sudionicima gastro scene koji u svojim filozofijama i pristupima imaju sličnu osnovu kao i mi. Ideja koncept suradnje je jako dobra i pokazuje svu kreativnost kojoj težimo, ali smo jako oprezni da ne postane toliko čista da se ne ugrozi njena osnovna ideja, a do je da je koncept a ne mainstream. Trenutno su dvije aktivne i bit će objavljene do kraja ove godine.

Umjetnost poezije oslikana je i na svakoj etiketi Poetica gina. Kako kupci reagiraju na ovakav tip i ideju renesansnog ispijanja gina?

Reakcije su uvijek pozitivne. U osnovi ljudi vole vidjeti nešto drugačije, a kad to nešto uključuje i nekakav oblik interakcije onda ste napravili dobar posao. Ideje koje prezentiramo su definitivno drugačije, neke su vidljive na prvu, a neke treba malo potražiti. To je upravo ono što smo željeli postići. Imate danas situaciju u kojoj je boca dulje od godinu dana na tržištu, a dobar broj konzumenata još uvijek otkriva razloge zašto je centralni dio etikete toliko upečatljivo drugačiji i zašto su stihovi nedovršeni. A tek kad otkriju da se taj dio etikete odvaja kao elektrostatička naljepnica i može se koristiti kao bookmark ili naljepnica na bilo koju glatku površinu, e onda nastaje oduševljenje.  

Prošlih blagdana predstavili ste Poetica Zimsku baladu s okusom medenjaka, kakva poslastica naš čeka ovih blagdana?

Ove godine nas čeka, ali i iza nas je puno posla. Trenutno radimo na projektiranju nove destilerije, razrađujemo recepture za nove proizvode, dodatno se obrazujemo i paralelno radimo redovne poslove, tako da će ono što pripremamo za naredne godine biti za nas blagdanski poklon, a nadamo se da će proizvodi na kojima sada radimo biti dio blagdanskih priča dugo godina za sve one kojima je Poetica simpatična na bilo koji način.

Možda mali pregled svih ovih aktivnosti koje sam navela možemo sažeti u nekoliko ključnih novosti iz Poetice. Planiramo kroz sljedeću godinu dovršiti gradnju i opremanje destilerije koja će biti adekvatan poligon za sve ono što trenutno u recepturi pripremamo.

A pripremamo jedna interesantan, potpuno drugačiji liker, za kojeg vjerujemo da će biti hit, u vrijeme berbe grožđa radit ćemo na destiliranju vinjaka odnosno brandy-a kojeg planiramo raditi na bazi lokalne sorte Zlatarice uz dodatak jedne od francuskih vinskih sorti. Osim toga, ovu godinu planiramo staviti i naš destilat whisky-a na odležavanje.

Whisky će biti rađen po škotskoj recepturi, i za njegovu sam proizvodnju dobila diplomu Speyside Whisky School iz Škotske pokrajine Speyside, čije smo destilerije i proizvođače iz industrije posjetili početkom ove godine. A nastojat ćemo mu dati i lokalni karakter koristeći metode dozrijevanja o kojima ipak ne mogu govoriti. 

Nadajmo se da nas u budućnosti čeka još lijepih stvari iz Poetica destilerije i da će Tin Ujević biti nepresušan izvor koji će Jelenu inspirirati još godinama.

Pratite i Poetica društvene mreže Facebook i Instagram i neka vas njihova priča inspirira za neke nove vidike u kulturi ispijanja omiljenog alkoholnog pića.