FOTO by Instagram @kitchen_diaries.hr!

Dom

Cheesecake od jagoda i karamele!

admin 26. svibnja 2023.

Cheesecake manje-više svi vole, a u kombinaciji s jagodama, gotovo da nema osobe koja bi mu mogla odoljeti...

Baš kao što su jagode i čokolada idiličan spoj zimi, tako su jagode i sir fantastičan tandem u ljetnim danimakoji su pred nama. A tu je i sočna karamela koja daje onaj finalan touch… Rapsodija okusa je zagarantirana!

U nastavku je recept:

Podloga:

  • 200 gr mljevenog keksa
  • 80 ml otopljenog maslaca
  • 50 ml mlijeka

Kalup promjera 20 cm obložiti pek papirom i u njega utisnuti podlogu napravljenu od mljevenog keksa izmiješanog s otopljenim maslacem i mlijekom.

Krema od karamele:

  • 100 gr karamele (Koristila sam namaz od karamele Bonne Maman @nikas_hr)
  • 200 gr mascarponea
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag (Kremfix po želji)

200 gr mascarponea izmiksati pa dodati 200 ml slatkog vrhnja za šlag i 100 gr karamele. (Po želji dodati kremfix). Sve zajedno izmiksati do željene čvrstoće i staviti na podlogu. Poravnati.

Krema od jagoda:

  • 150 gr blendanih jagoda
  • par kapi roze arome jagode (Aromar)
  • želatina u vrećici ili 2 kremfixa
  • 2 pune žlice šećera u prahu ili više
  • 200 gr mascarponea
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag

200 gr mascarponea izmiksati pa dodati 200 ml slatkog vrhnja za šlag, par kapi arome jagode i blendane jagode, opet kratko izmiksati.

Prosijani šećer u prahu pomiješati s kremfixom i dodati u smjesu s vrhnjem te sve zajedno izmiksati do željene čvrstoće. (Ako koristite želatinu, pripremite je prema uputama s vrećice.)

Kremu od jagoda staviti preko kreme od karamele. Poravnati. Ohladiti. Ukrasiti po želji.

Napomena: Ja sam u kremu dodala 2 žlice šećera u prahu jer su jagode bile kiselkaste. Vi probajte kremu pa ako su vam jagode jako kisele dodajte još šećera.

Inače, kada pripremam cheesecake rijetko dodajem učvršćivače (kremfix, želatina) jer volim pjenaste kreme. Ovaj put sam morala dodati jer blendane jagode su tekuće.

Aromu jagode dodala sam radi intenzivnijeg okusa jagoda i ružičaste nijanse.

U slast!

Recept by: Instagram @kitchen_diaries.hr!