FOTO by Instagram @wynnesflowervibes / @florielle_flowershop / @berrysandgrey

Dekor

Nježna gipsofila – novi trend u uređenju interijera

Daria Lovrić 03. svibnja 2024.

Dosad je krasila isključivo vjenčane bukete i svadbene stolove, a sada zauzima glavno mjesto u našem domu

Obožavana gipsofila osvojila nas je svojim nenametljivim izgledom i nježnim cvjetovima. Neke biljke našu pažnju plijene raskošnim cvjetovima i jarkim bojama, dok nas gipsofila očarava svojom jednostavnošću i elegancijom. Ponekad stvarno vrijedi pravilo: „Manje je više“.

Prepoznatljiva po nazivima sadarka i šlajer, gipsofila je jednogodišnja trajnica, a obično cvate od travnja do srpnja.

Gipsofila obožava sunce i dobro osvijetljenu okolinu, ali joj ne smetaju ni sjenovita područja. Može narasti čak do 90 centimetara, a same stabljike na kojima se nalaze sitni i ljupki cvjetovi mogu narasti do 50 centimetara. Možete ju posaditi u vrtove ili ukrasne tegle.

Gipsofila najčešće cvjeta u bijeloj boji, ali postoji i s cvjetovima u nekoliko nijansi ružičaste i ljubičaste boje. Najveće ljubiteljice bijelih gipsofila su dakako buduće mladenke. Često odabiru svoje vjenčane bukete isključivo od gipsofila ili u kombinaciji s nekih drugim cvijećem.

Vole ih i mladenke koje vole boho stil te ih najčešće kombiniraju u svoj outfit u obliku vjenčića ili detalja za frizure.

Osim u svečanim prigodama, gipsofile su postale obavezan dodatak u svakom domu. Njihova popularnost je sve veća, posebice ako su u bojama.

Gipsofila će predivno izgledati i samostalno kao jedini ukras u vazi, ali i u kombinaciji s drugim cvijećem. Preferirate li minimalizam, ovi nenametljivi cvjetovi u bijeloj boji odlično će izgledati u jednostavnoj bijeloj ili prozirnoj vazi.