FOTO by Instagram @fitt_belgrade / @snackstoshare

Dom

Počela sezona lubenica – najsočnijeg ljetnog snacka

Mia Vodopija 28. lipnja 2024.

Je li lubenica voće ili povrće, pitanje je sad

Ako postoji nešto što svi radimo prije ljeta, to je da počnemo paziti na prehranu. Mnogi se trude manje jesti i izbaciti ugljikohidrate, iako je to nepotrebno.

Bitno je uravnoteženo se hraniti tijekom čitave godine te uživati u povrću i voću. Ljetno voće je jedan od razloga zašto ljeto toliko volimo, ali nema voća koje bolje gasi žeđ od lubenice.

Iako za lubenicu kažemo da je “voće”, ona je zapravo povrće – poput bundeve i tikve. Lubenice mogu biti duguljastog ili okruglog oblika. Imaju gustu i zelenu koru koja može biti pjegava ili prugasta.

Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 g.

Ako želite iskoristiti sezonu lubenica i pritom očistiti svoj organizam, napravite jednodnevno čišćenje organizma lubenicom. Ujutro i navečer popijte čašu probiotičkog jogurta, a ostatak dana jedite samo lubenicu.

Nije određeno koliko lubenice smijete pojesti – to ovisi samo o vama. Ako želite, tijekom dana možete pojesti i do 5 kilograma lubenice.

Za sve fanove DIY maski za lice, imamo za vas masku od lubenice: zgnječite krišku lubenice i izvadite koštice. U to dodajte 1 žlicu jogurta i nanesite na čisto lice. Nakon 10 minuta isperite masku hladnom vodom. Lice bi vam trebalo zasjati i osjećati se hidrirano.

Ako vas ne interesira detox čišćenje ni pripremanje vlastitih maski za lice, najbolje je da u njoj uživate s prijateljicama na balkonu, u vrtu, pokraj bazena ili na plaži.