Zabava

Plaše vas klimatske promjene? Evo 6 načina kojima možete pomoći našoj planeti!

Mia Vodopija 13. kolovoza 2021.

Ako mislite da vi kao pojedinac ne možete doprinijeti, varate se!

Vodeći autor i profesor Ed Hawkins, stručnjak za znanost o klimi na engleskom Sveučilištu u Readingu, naglašava da su svaka tona ugljikovog dioksida i svako zagrijavanje važni.

Cilj je jednostavan. Ugljikov dioksid najveći je neprijatelj klime. Oslobađa se pri sagorijevanju nafte, ugljena i drugih fosilnih goriva – energije koju koristimo za napajanje svojih domova, automobila i pametnih telefona. Koristeći ga manje, možemo obuzdati vlastiti doprinos klimatskim promjenama uz uštedu novca.

To znači da se svaka radnja – od jedne osobe koja mijenja svoje ponašanje do vlada koje mijenjaju svoju politiku – računa. Iako se čini da je zastrašujuće, postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti kako biste spriječili klimatske promjene.

1. JEDITE MANJE MESA

Prosječna prehrana mesoždera proizvodi 7,2 kg ugljikovog dioksida dnevno, gotovo dvostruko više od prehrane koja nije bazirana na mesu. Prema istraživačima sa Sveučilišta Oxford, usvajanje prehrane koja se ne bazira na mesu i mesnim prerađevinama jedan je od najboljih načina za smanjenje vašeg utjecaja na okoliš.

Istraživač Joseph Poore kaže da bi svjetsko veganstvo, oslobađanjem poljoprivrednog zemljišta za uzgoj više stabala, smanjilo emisiju plinova za 13 milijuna tona tijekom 20 godina, što bi značilo smanjenje globalne emisije za 25%.

Ako niste u mogućnosti potpuno izbaciti meso, proizvodnja piletine proizvodi oko trećine CO2 po kilogramu proteina od govedine i janjetine. Dakle, zamjena crvenog mesa za perad ili izbacivanje mliječnih proizvoda i dalje će napraviti razliku.

2. KORISTITE JAVNI PRIJEVOZ UMJESTO AUTOMOBILA

Pandemija koronavirusa pokazala je koliko zagađenje vozila doprinosi našem ugljičnom otisku. Tijekom različitih blokada u 2020. godini, emisije stakleničkih plinova u Velikoj Britaniji pale su za 8,9% – sa 454,8 milijuna tona u 2019. na 414,1 milijun, što je najveći pad od početka evidencije 1990.

Transport čini oko trećinu ukupnih emisija u Velikoj Britaniji. Ako možete, odlučite se za javni prijevoz ili dijeljenje automobila kako biste znatno smanjili vaš ugljični otisak.

3. KORISTITE DRUŠTVENE MREŽE

Aktivisti za klimatske promjene koristili su društvene medije kako bi svoje kampanje učinili globalnima. No, ne morate biti dio grupe aktivista da biste se zalagali za klimatske promjene.

Što se tiče dijeljenja na vašim kanalima društvenih medija, profesor Collins rekao je: “Korisno je ukazati na posljedice klimatskih promjena. Požari koje vidimo u Grčkoj, poplave u Njemačkoj. Važno je pokazati ljudima da klimatske promjene nisu samo neki apstraktni pojam, ovi ekstremni vremenski događaji doslovno ubijaju ljude.

4. IZBJEGAVAJTE BRZU MODU

Naš ukus za brzu, jeftinu i jednokratnu modu šteti okolišu. Tekstilna industrija zahtijeva ogromnu količinu vode i mnogo otrovnih kemikalija, što dovodi do velike količine onečišćenja vode i zraka.

Ove je godine otkriveno da Velika Britanija kupuje više odjeće nego bilo koja druga zemlja u Europi. Zagovornici kampanje Fashion Revolution također su kritizirali velike robne marke jer nisu prijavili svoj ugljični otisak, što znači da mnogi prolaze bez kontrole.

Postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste ograničili utjecaj svojih modnih odabira. Kupovina odjeće iz second hand dućana, prodaja ili prenamjena onih odjevnih predmeta koje više ne želite bi pomogli planeti. Također se ograničite koliko često kupujete nove odjevne artikle.

5. PONOVNO UPOTRIJEBITE – NEMOJTE SAMO RECIKLIRATI

Iako se to često smatra najboljom stvari koju možete učiniti da pomognete planetu, recikliranje ima vlastite ekološke posljedice. Prijevoz i prerada otpada za recikliranje zahtijeva puno energije, što znači i veće emisije CO2.

Prethodno izvješće znanstvenika pokazalo je da se tisuće tona reciklaže šalje širom svijeta samo da bi završilo na odlagalištima. Stoga prije recikliranja provjerite možete li ponovno upotrijebiti.

To znači smanjenje količine plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu koje kupujete i fokusiranje na predmete koje možete ponovno upotrijebiti prije nego što ih odložite u kantu za recikliranje.

Čašice za kavu za višekratnu upotrebu, staklene boce za vodu i bio vrećice za nošenje voća i povrća su dobri primjeri promjene na bolje.

6. ENERGETSKI UČINKOVITI UREĐAJI

Od kada su prvi put implementirani na nacionalnoj razini 1987., standardi učinkovitosti za desetke uređaja i proizvoda smanjili su 2,3 ​​milijarde tona ugljikovog dioksida. To je otprilike ista količina poput godišnjeg zagađenja ugljikom od 440 milijuna automobila.

Energetska učinkovitost je najjeftiniji način smanjenja emisija. Energetske oznake su potvrda kvalitete uređaja s gledišta energetske učinkovitosti. Uređaji su prema potrošnji energije podijeljeni na sedam stupnjeva energetske učinkovitosti označenih slovima od A do G, gdje skupinu A čine energetski najučinkovitiji uređaji.

Za uređaje čiji je razred energetske učinkovitosti veći od A koriste se oznake A+ i A++. Sada znate što potražiti i kako bolje izabrati kada kupujete hladnjake, perilice rublja, klime i druge uređaje.

Sigurno mislite da vi kao pojedinac ne možete puno učiniti, no to nije istina. Ako jedan pojedinac povuče drugog u smjeru očuvanja planeta, to su već dvije osobe. Malim koracima možemo spasiti planetu. Ako ju ne spasimo, što ćemo ostaviti našoj djeci?