FOTO by Instagram @_mama_drama / @bokylicious

Dom

Pinca – nezaobilazan dio uskršnjeg stola!

Una Lora Banjac 15. ožujka 2024.

Uskršnja gozba jednostavno nije ista bez nje…

Stiže nam proljeće, a s njim ruku pod ruku i njegovi vjesnici, prve laste i Uskrs. Kako svaki blagdan po navici usko vežemo uz gozbu na stolu, Uskrs ne može proći bez mladog luka, sira, šunke i jaja te slatke kraljice blagdanskog stola – pince!

Instagram @_mama_drama

Ovaj svima omiljeni dio uskršnje gozbe tradicionalno se priprema po cijeloj Hrvatskoj, no pod različitim nazivima. Neki je zovu uskrsna pogača, a u Zagorju, Prigorju i Turopolju dobila je ime jajarica – zbog svoje žute boje.

U Dalmaciji je poznata kao sirnica iako sir nema nikakve veze s njom, no pretpostavlja se da su nekad u nju stavljali usireno tijesto umjesto kvasca pa da je zato ostalo to ime.

Instagram @bokylicious

Pinca se mijesi od bijelog brašna, jaja, šećera, mlijeka i masti, a dodatni okus daju joj grožđice, naribana korica domaćeg limuna ili naranče te rum ili cijenjeno desertno vino – prošek.

Od kud njeno ime?

Nekad je ona okusom bila više nalik kruhu jer se nije koristilo nikakvo sladilo, pa se pretpostavlja da od tud potječe naziv pinca, odnosno pinka što znači štruca kruha.

Drugi pak tvrde da je pinca zbog toga što je uštipnuta škarama na vrhu. Pinca svoj karakteristični izgled duguje jednostavnom urezivanju križa u prethodno oblikovano tijesto dok u nekim krajevima pincu razrežu po sredini kako bi unutar nje stavili pisanicu.

Instagram @mariane.7

Ako ste u vremenskoj stisci ili niste spretne ruke kada je riječ o pripremi pince, ovu poslasticu možete potražiti i u trgovinama te se tako riješiti muke i uštedjeti vrijeme.