Ljubav & veze

Pet problema s kojima se susreću novopečeni mladenci!

Antonija Andabak 06. lipnja 2020.

U barem dvije točke će se pronaći svaki novopečeni bračni par!

Baš kao što mladenci moraju mnogo truda i vremena uložiti u organizaciju vjenčanja iz snova, tako moraju kontantno raditi na tome da im brak potraje i da ne budu dio one ružne statistike okončanih brakova.

Postoji nešto što rijetko koji mladenci izbjegnu, a to su događaji i emocije na koje nisu računali poslije vjenčanja, a ipak se događaju. Ne svi i ne svima, ali će se većina naći u barem dvije točke!

  1. Nostalgija/depresija nakon vjenčanja

U danima i tjednima nakon vjenčanja, mnogi parovi mogu patiti od depresije nakon vjenčanja do te mjere da počinju osjećati dosadu ili čak tugu. Parovi provedu mjesece ako ne i godine planirajući vjenčanje, proživljavajući pritom mnoge trenutke ushićenja, unatoč tome što su neki “koraci” i pomalo naporni.

Od isprobavanja vjenčanice, pozivanja rodbine, probne večere i djevojačke/momačke večeri do mirnog načina života nakon vjenčanja, mnoge parove natjera da se osjećaju kao da im nedostaje to ushićenje i bivanje u centru pozornosti.

2. Nedostatak “JA” vremena

Moj muž nije samo moj muž, on je istodobno i moj najbolji prijatelj“. Zvuči poznato? To zvuči savršeno i dirljivo na društvenim mrežama ili tijekom govora, ali nastojte osigurati dovoljno vremena za najbliže prijatelje.

Iako ste ušli u predivno i novo razdoblje života, vi ste i dalje ona osoba koja je bila prije braka i nikako ne dozvolite zanemarivanje prijatelja i zaboravljanje benefita koje donosi redovito održavanje kontakta s dragim vam ljudima.

3. Nezadovoljan član obitelji

Da, gotovo na svakom vjenčanju pojavi se taj jedan član obitelji s vaše ili suprugove strane koji nije zadovoljan izborom glazbe, dočekom gostiju, tretmanom na vjenčanju i naravno-izborom hrane! Neki idu toliko daleko da ne skrivaju kako nisu oduševljeni vašim životnim partnerom.

Već polako predviđate kako biste s tom osobom mogli biti u nekoj vrsti napetog odnosa u budućnosti. Ako imate takvu osobu u obitelji, neovisno s čije strane, najbitnije je da iskreno razgovarate s partnerom i nađete najbolje i najbezbolnije rješenje glede odnosa prema toj osobi u budućnosti.

4. Nedostatak uživanja u seksu

Vi ste mladi par u punoj snazi, volite se i želite, ali se situacija u spavaćoj sobi može i promijeniti. Primjerice, prije braka ste upražnjavali aktivan seks i uživali u tome kao njegova djevojka ili zaručnica, no nakon sklopljenog braka, moguće je osjećati pritisak da ubrzo morate postati majka.

Ako ste se pomalo zaletjeli s odlukom da ćete odmah raditi na djetetu i želite još malo uživati u lagodnom bračnom životu, iskomunicirajte to sa suprugom bez straha od razočarenja jer je pritisak zadnje što želite doživljavati.

5. Kritike nakon vjenčanja

Testiranja provedena među novopečenim i parovima u dugogodišnjim brakovima, pokazala sue da početni tretman koji dobivate ili dajete nakon vjenčanja, najčešće utječe na kvalitetu veze u budućnosti. Jedna od zabrinjavajućih situacija za vas je ona u kojoj se osjećate da vas partner kritizira-čak i kad se njemu ne čini da je to kritika.

On možda nema namjeru uvrijediti vas ali u određenim trenucima možete to tako protumačiti, a ako se stvari ponavljaju bez pravovremene reakcije, takav bi odnos mogao naštetiti braku.