FOTO by Laura Bais

Recepti

Zobene palačinke s bananom – Ideja za doručak!

PR 16. travnja 2024.

Zdravo i fino, mmmmljac!

Ako se dan po jutru poznaje, potrudite se da ga započnete ukusno i hranjivo. Kod mene je to sinonim za palačinke od banane i zobenih pahuljica. Dakle, ovo nije običan recept za palačinke; on je pun zdravih sastojaka, bez brašna, dodatnog šećera, i ulja. Zvuči kao odlična ideja za doručak, zar ne?

Laura Bais

Za malo masnoće koristim kikiriki maslac, ali možete izabrati i bilo koji drugi orašasti namaz po vašem izboru. Ne brinite, palačinke su slatke i ukusne zahvaljujući prirodnim šećerima iz banana.

Ako želite, možete dodati malo proteinskog praha s okusom po želji u smjesu i dobiti proteinske palačinke od banane.

Što se tiče okusa, zahvaljujući kikiriki maslacu, palačinke podsjećaju na čajne kekse. Ali, budući da su malo suhe, preporučujem da ih poslužite s nekim namazom po vašem izboru. Možete i sami napraviti domaći voćni namaz tako što ćete prokuhati malo voća s malo gustina otopljenog u vodi. To će biti savršen dodatak ovim zdravim i ukusnim palačinkama.

Moram priznati, moj recept možda izgleda kao dugačak tekst na prvi pogled, ali to je zato što sam htjela biti detaljna. Želim vam olakšati pripremu, pa sam napisala korak po korak, uključujući i savjete poput toga koje sastojke staviti prvo u blender za brže i lakše blendanje.

Laura Bais

Palačinke od banane i zobenih pahuljica idealan su doručak za sve koji traže brzi recept bez brašna i šećera. Po želji, slobodno ih podebljate proteinima uz mjericu wheya.

Sastojci

  • 2 jaja
  • 2 banane
  • 2 žličice kikiriki maslaca
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 1 dcl mlijeka

Upute za pripremu

  • Pripremite blender i jednu neprijanjajuću tavu.
  • Sastojke u blender stavljate tako da mokri sastojci budu kod oštrice blendera. Dakle, ako vaš vrč/spremnik za blender blenda uspravno (s poklopcem gore), tada u njega prvo stavljate mokre sastojke (izlomljena banana, jaja, mlijeko i kikiriki maslac). Ako je na poklopcu vašeg blendera oštrica, to znači da spremnik okrečete naglavačke prije blendanja. U tom slučaju u spremnik prvo stavljate suhe sastojke (zobene pahuljice), a tek onda mokre sastojke.
  • Kada ste u blender ubacili sve potrebne sastojke, blendajte oko 2 minute dok ne dobijete kremastu smjesu.
  • U međuvremenu ugrijte suhu tavu nad srednje tihom vatrom. Ako je tava neprijanjajuća, nije potrebno dodavati ulje.
  • Palačinke možete izlijevati na tavu direktno iz blendera, ali tek kada tava bude vruća. Također, bitno je da palačinkice ne budu prevelike kako bi ih bilo lakše okretati.
  • Vatru držite srednje tihom tako da izbjegnete sirovu unutrašnjost.
  • Palačinke okrenite kada se na njima pojave mjehurići te maknite s vatre kada i s druge strane poprime boju.
  • Gotove palačinke slažite jednu do druge na tanjur kako para koja ide iz njih ne bi kondenzirala. Tek prije posluživanja (kada se malo ohlade) ih možete složiti jednu na drugu.
  • Palačinke od banane i zobenih pahuljica poslužite uz namaz po izboru.

Dobar tek!

Autor teksta: Laura Bais

Recept preuzet s tikvica.com