Recepti

Ovog mjeseca radimo krafnice s Baileys preljevom

admin 09. veljače 2021.

Kremasti liker obogatit će najpopularniju slasticu ovog mjeseca

Samo dva dana nakon najromantičnijeg dana u godini, dolazi nam i onaj najluđi – maškare. Iako možemo primijetiti kako tradicija maškara sve više slabi, jedno je ostalo trajno i nepromijenjeno, a to je priprema najukusnijih krafnica iz domaće radinosti.

Od svih mogućih recepata, punjenja i načina pripreme nama je u oko upala jedna tehnika koja nas je osvojila čim smo vidjeli da je glavni sastojak – Baileys!

Iako na prvu alkohol i krafne ne idu zajedno, Baileys je uz Gin, jedan od rijetkih koji se svojom teksturom i okusom može uklopiti u ovu karnevalsku priču. Priprema je skroz jednostavna uz tradicionalnu recepturu za krafne, a tajna je u preljevu kojim ih oplemenjujemo.

RECEPT: Krafne iz pećnice!

SASTOJCI:

  • 250 g glatkog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 žlica arome vanilije
  • 4 žumanjka
  • 60 ml ulja
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 1 žlica ruma
  • 220 ml mlijeka
  • korica limuna

Priprema:

  1. U posudu stavite brašno, sol, vanilin šećer i koricu limuna.
  2. Posebno izmiješajte žumanjke sa šećerom, i tome dodajte aromu vanilije, ulje, rum i maslac.
  3. U mlako mlijeko razmrvite kvasac. Nakon što je nabubrio, dodajte ga brašnu s ostalim prethodnim sastojcima.
  4. Miješajte s mikserom s nastavcima za tijesto sve dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto.
  5. Tijestu dodajte malo brašna kako biste lakše izrađivali loptice.
  6. Pripremite si kuhinjsku vagu.
  7. Od tijesta uzimajte manje komade koji vam trebaju težiti od 70 – 80 g.
  8. Svaki komad tijesta oblikujte u jednake loptice i slažite ih na pobrašnjenu krpu ili podlogu.
  9. Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se dižu oko pola sata.
  10. U međuvremenu pripremite posudu u kojoj ćete pržiti krafne. Neka vam posuda bude šira, a niža. Nije dobro da pržite krafne u dubokim loncima i slično.
  11. Neka se ulje grije na najslabijoj vatri.
  12. Kada su krafne spremne, spuštajte ih polako u ulje. Bitno vam je da ona strana koja je bila dolje – da ju okrenete prema gore dok ju stavljate u ulje.
  13. S poklopcem poklopite posudu i pržite ih oko jedne minute.
  14. Sklonite poklopac i provjerite da li vam je krafna dobila lijepu boju.
  15. Okrenite ju i pržite još koliko je potrebno. Primijetit ćete onog trena kada ju okrenete da se postupno diže pri prženju, i da ste dobili bijeli rub.

Nakon što ste pripremili svoje krafnice, vrijeme je za pripremu Baileys preljeva.

SASTOJCI:

  • Šećer u prahu
  • Baileys
  • Čokoladni posip

Priprema:

U posudu stavite šećer u prahu i pomiješajte ga s 2 žličice Baileysa. Sve zajedno miješajte, a po potrebi dodajte još Baileysa ako vam je smjesa pregusta.

Nakon što ste dobili odgovarajuću teksturu svaku krafnicu posebno umočite u preljev i posipajte ih čokoladnim mrvicama.

Iako ove krafne nisu za dijeliti mladim maškarama koje vam dolaze na vrata, bit će odlična alkoholna poslastica za vas i vaše najbliže.

U slast!