Ovog mjeseca radimo krafnice s Baileys preljevom
Kremasti liker obogatit će najpopularniju slasticu ovog mjeseca
Samo dva dana nakon najromantičnijeg dana u godini, dolazi nam i onaj najluđi – maškare. Iako možemo primijetiti kako tradicija maškara sve više slabi, jedno je ostalo trajno i nepromijenjeno, a to je priprema najukusnijih krafnica iz domaće radinosti.
Od svih mogućih recepata, punjenja i načina pripreme nama je u oko upala jedna tehnika koja nas je osvojila čim smo vidjeli da je glavni sastojak – Baileys!
Iako na prvu alkohol i krafne ne idu zajedno, Baileys je uz Gin, jedan od rijetkih koji se svojom teksturom i okusom može uklopiti u ovu karnevalsku priču. Priprema je skroz jednostavna uz tradicionalnu recepturu za krafne, a tajna je u preljevu kojim ih oplemenjujemo.
SASTOJCI:
- 250 g glatkog brašna
- 250 g oštrog brašna
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1 žlica arome vanilije
- 4 žumanjka
- 60 ml ulja
- 50 g maslaca sobne temperature
- 1 žlica ruma
- 220 ml mlijeka
- korica limuna
Priprema:
- U posudu stavite brašno, sol, vanilin šećer i koricu limuna.
- Posebno izmiješajte žumanjke sa šećerom, i tome dodajte aromu vanilije, ulje, rum i maslac.
- U mlako mlijeko razmrvite kvasac. Nakon što je nabubrio, dodajte ga brašnu s ostalim prethodnim sastojcima.
- Miješajte s mikserom s nastavcima za tijesto sve dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto.
- Tijestu dodajte malo brašna kako biste lakše izrađivali loptice.
- Pripremite si kuhinjsku vagu.
- Od tijesta uzimajte manje komade koji vam trebaju težiti od 70 – 80 g.
- Svaki komad tijesta oblikujte u jednake loptice i slažite ih na pobrašnjenu krpu ili podlogu.
- Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se dižu oko pola sata.
- U međuvremenu pripremite posudu u kojoj ćete pržiti krafne. Neka vam posuda bude šira, a niža. Nije dobro da pržite krafne u dubokim loncima i slično.
- Neka se ulje grije na najslabijoj vatri.
- Kada su krafne spremne, spuštajte ih polako u ulje. Bitno vam je da ona strana koja je bila dolje – da ju okrenete prema gore dok ju stavljate u ulje.
- S poklopcem poklopite posudu i pržite ih oko jedne minute.
- Sklonite poklopac i provjerite da li vam je krafna dobila lijepu boju.
- Okrenite ju i pržite još koliko je potrebno. Primijetit ćete onog trena kada ju okrenete da se postupno diže pri prženju, i da ste dobili bijeli rub.
Nakon što ste pripremili svoje krafnice, vrijeme je za pripremu Baileys preljeva.
SASTOJCI:
- Šećer u prahu
- Baileys
- Čokoladni posip
Priprema:
U posudu stavite šećer u prahu i pomiješajte ga s 2 žličice Baileysa. Sve zajedno miješajte, a po potrebi dodajte još Baileysa ako vam je smjesa pregusta.
Nakon što ste dobili odgovarajuću teksturu svaku krafnicu posebno umočite u preljev i posipajte ih čokoladnim mrvicama.
Iako ove krafne nisu za dijeliti mladim maškarama koje vam dolaze na vrata, bit će odlična alkoholna poslastica za vas i vaše najbliže.
U slast!