FOTO by Instagram @discover_hungary / @hovamenjunk

Putovanja

Ovaj vidikovac u obliku sfere sljedeća je atrakcija na našem popisu koju moramo posjetiti!

Daria Lovrić 19. listopada 2023.

Jesenski izlet na jezero Balaton u susjednoj Mađarskoj nikad nije zvučao primamljivije!

Svaki dan iznova, sve više nas traži bijeg od užurbane svakodnevice. Rustikalne i idilične destinacije postaju oaza mira, pružajući posjetiteljima toplu atmosferu koja vraća osjećaj ravnoteže i spokoja. S druge strane, zanimljive i atraktivne lokacije pružaju nam uzbuđenje i priliku za istraživanjem novih stvari.

Svaka destinacija ima svoju priču za ispričati, bilo da je riječ o slikovitim seoskim imanjima, tradicionalnim planinskim kolibama ili zanimljivim građevinama koje nas ostavljaju bez daha.

Sve je više zanimljivih lokacija za koje svakodnevno čujemo ili ih otkrijemo na društvenim mrežama, a ovog puta smo vam odlučili predstaviti prekrasan vidikovac u susjednoj Mađarskoj.

Xantus János Gömbkilátó ili Sphere Lookout

Službeno nazvan Vidikovac Xantus János, aluminijska je konstrukcija promjera 15 m u obliku sfere koja stoji na 165 metara i sastoji se od 240 trokutastih ploča. Ova izvanredna konstrukcija, također je simbol Balatonboglára.

Na prijedlog arhitekta Lászlóa Zicsa vidikovac je opremljen dekorativnom rasvjetom koju je lako uočiti čak i sa sjeverne obale Balatona. Zanimljivo je da se vidikovac pri jakom vjetru može zanjihati i do nekoliko metara, ali zahvaljujući fleksibilnoj strukturi apsorbira kinetičku energiju koju stvara vjetar. S vidikovca, koji je postao jedan od simbola Balatonboglára, pruža se blistava panorama Balatona.

Vidikovac je izvorno dizajniran za Međunarodni sajam u Budimpešti 1963., te je prebačen u Várdomb tri godine kasnije. Tijekom obnove 2012. godine uz njega je izgrađen avanturistički park Kalandpark koji postaje glavna turistička atrakcija.

Kultni Xantus János Gömbkilátó pobijedio je na prvom najavljenom izboru za vidikovac godine te osvojio titulu s 3901 glasom.

Ako ste u potrazi za prekrasnom lokacijom koja će vas opustiti, a ujedno i zabaviti, Xantus János Gömbkilátó je pravi izbor. Sphere Lookout Tower popularna je destinacija za turiste zbog svoje futurističke arhitekture i nevjerojatnog pogleda koji pruža.

Posjetitelji mogu uživati u mirnom okruženju, promatrati ptice i divlje životinje te se opustiti dok promatraju prekrasan pejzaž ispod njih. Ova atrakcija privlači ljude željne prirodnih ljepota i nezaboravnih iskustava u Mađarskoj.