FOTO by Instagram @sailcroatia / @visitcroatiarightnow

Putovanja

Otok Vis – neprocjenjivi dragulj Jadranskog mora!

admin 29. srpnja 2022.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Prema posljednjim vremenskim prognozama očekuje nas dugo, toplo ljeto iznadprosječno visokih temperatura, stoga je najbolje spas potražiti u osvježavajućem Jadranskom moru, a relaksaciju pod suncobranom na plaži Stiniva na Visu!

Otok Vis je otok koji nudi bezbroj mogućnosti za uistinu svaki tip turista. Od luksuznih vila do robinzonskog i nautičkog turizma, bogata je trpeza!

Otok Vis istureni je otok u Jadranskom moru, a njegova površina iznosi 89,72 km². Na otok vozi komercijalna linija iz Splita dva do četiri puta dnevno, a ljeti ima i vezu s Anconom u Italiji.

Vis je vrlo vjerojatno najstarije gradsko naselje na tlu Hrvatske koje postoji već 2400 godina.

Otok je bio naseljen još u pretpovijesno doba, a kontinuirano naseljavanje otoka pratimo od doba grčih kolonizacija Jadranskoga mora, kada su Grci u IV. stoljeću prije Krista na otoku utvrdili svoju naseobinu imena Ίσσα (Issa).

Njih je, kao i sve kasnije gospodare Visa, privukao izvrstan strateški položaj pučinskog otoka s kojeg su se mogli kontrolirati pomorski putevi u Jadranu i prostrana, od vjetrova dobro zaštićena luka.

Poslije prijelazi pod starorimsku vlast.

U ranom srednjem vijeku se nalazi u starohrvatskoj državi. Poslije je često mijenjao vladare.Od 1807. do 1815. Vis se nalazio pod upravom Engleza, koji su podigli sustav utvrda oko grada i nazvali ih po svojim vladarima i vojskovođama- Bentinck, George III. i Wellington. Danas su turističke atrakcije.

Područje Grada Visa obuhvaća istočnu polovicu otoka, dok se zapadni dio otoka Visa nalazi u sastavu Grada Komiže.

Klima na otoku je sredozemna sa vrućim ljetom. Budući da je otok dosta udaljen od ostalih otoka i kontinentalnog kopna, odnosno dosta je usamljen na pučini, Vis je izložen jačem vjetru nego susjedni jadranski otoci.

Sve do sredine XX. stoljeća glavni izvor prihoda Višanima su bili njihovi vinogradi, odnosno proizvodnja vina. Danas stanovništvo radi uglavnom u turizmu i uslužnim djelatnostima. U mjestu se nalazi i jedini rasadnik palmi na istočnoj obali Jadrana.

Višani imaju nekoliko svojih specijaliteta, koje svakako morate probati, kao što su npr. viški cvitihibviška pogača

I zanimljivost za kraj! U rujnu 2020. kod Visa, Biševa i Korčule viđeni su leteći lignjuni, vrsta lignjavca koja nije uobičajeno na našem području te je u Jadranskom moru vrlo rijetka.

Ukoliko vas sreća posluži mogli biste, sa brodice, vidjeti ovu interesantnu morsku pojavu!