Zabava

Otkrili smo kada je pravo vrijeme da svojoj djeci kažete istinu o Djedu Božićnjaku

Krešimir Šustić 15. prosinca 2020.

Svatko od nas je doživio taj srcedrapajući trenutak na svojstven način

Većina nas se sjeća onog srcedrapajućeg trenutka u svom životu kada smo otkrili da Djed Božićnjak zapravo nije stvaran, već izmišljeni lik.

Obično smo tu prijelomnu vijest saznali u školi od djece koja su to prije znala ili od starijeg brata ili sestre koji su s guštom gledali kako plačemo.

Za djecu to može biti poražavajuće, pogotovo ako su posebno mladi, a za roditelje je zeznuta dilema jer ne znamo kada je pravo vrijeme da svojoj djeci kažemo da je sve to samo lažno uvjerenje.

Iako psiholozi tvrde da laganje djece o Božiću zapravo može biti prilično štetno, nekako odgađamo situaciju u kojoj ćemo ih posjesti i izreći im kako stvarno stoje stvari vezane za veselog djedicu.

Dječja psihologinja objasnila je kako je ključno ne predugo neprestano lagati, dodajući kako je dobar trenutak za priopćavanje vijesti neposredno prije nego što vaše dijete krene u srednju školu.

Važno je da djeca vjeruju u ono što im kažete, pa ako predugo držite mit, postoji opasnost da ćete s njima oštetiti svoju vjerodostojnost, što može biti štetno za vaš odnos kasnije.

Kako bi izbjegli da ih šokirate pravom istinom, piholozi predlažu da pričekate da vam se obrate o tome jer često prije toga čuju glasine od prijatelja, braće i sestara ili na igralištu.

Također je važno naglasiti da je čarolija Božića još uvijek vrlo stvarna, kao i poruke da treba biti ljubazan, dobar i brižan.