FOTO by Instagram @earthfromsatellites / @mybestplace

Putovanja

Otisak prsta usred Jadranskog mora – hit otok koji je oduševio cijeli svijet

Krešimir Šustić 17. lipnja 2020.

Nevjerojatno je koliko često poželimo otputovati u inozemstvo kako bi vidjeli svjetske atrakcije, a nismo ni svjesni da se one najposebnije nalaze upravo na prostoru Lijepe naše...

Mnogi svjetski portali, zadnjih su godina uvrstili Lijepu našu kao jednu od top destinacija koja se mora posjetiti zbog mnoštva prirodnih ljepota kojima obitava.

Strani turisti su oduševljeni ponudom, atrakcijama i svakim kutkom, od atraktivne obale uz Jadransko more, starih gradova, pa sve do slavonskih ravnica.

Današnju pozornost zaokupio nam je jedan mali otočić imenom Bavljenac, koji pogledom iz zraka podsjeća na veliki otisak prsta.

Ovaj maleni otok u Jadranskom moru u posljednje je vrijeme privukao veliku pažnju brojnih medija, a zbog svog neobičnog oblika jasno nam je i zašto.

Smješten u šibenskom arhipelagu na dalmatinskoj obali, veličine je svega 1,4 četvornih kilometara.

U potpunosti je prekriven mrežom suhih kamenih zidova, koje izgledaju kao papilarne linije na jagodicama naših prstiju.

Kao i mnoge zapadnoeuropske nacije, veći dio hrvatske obale obgrljen je suhim kamenim zidovima koji potječu iz povijesnog doba, a bili su korišteni za označavanje granica između susjednih poljoprivrednih zemljišta.

Izgrađeni su bez maltera kako bi držali kamenje zajedno, tako da graditelji pažljivo biraju kamenje i slažu ih zajedno kao dijelove slagalice.

Osim što definiraju poljoprivredne granice, zidovi čuvaju od jakih bura, što omogućuje uzgoj na izloženim mjestima uz obalu.

Ovo je još samo jedna u nizu atrakcija za koju možemo reći: “Svjetski, a naše”!