FOTO by Instagram @ppkopackirit / @croatiafulloflife

Putovanja

Osvježenje, hlad i svježi zrak potražite u netaknutoj prirodi Kopačkog rita!

Daria Lovrić 11. srpnja 2023.

Zašto je Kopački rit ljetna vikend destinacija?

Željni ste svježeg zraka i tražite spas od vrućina, a niste fan morskih destinacija ili vam je naprosto potrebna promjena? Ne da vam se daleko putovati, a tražite predah od gradske vreve? Sada je idealan trenutak za posjet Kopačkom ritu.

Park prirode Kopački rit smjestio se u Baranji, između Drave i Dunava i obuhvaća veliko područje močvara, jezera, kanala i livada te predstavlja jedan od najvažnijih ornitoloških rezervata u Europi. Kopački rit uvršten je u Ramsarsku listu močvara svjetskog značaja i poznat je po bogatoj flori i fauni, zbog čega privlači mnogobrojne turiste iz svih krajeva svijeta.

Kopački rit je raj za ljubitelje prirode i ptica. Možete istraživati brojne staze i promatračnice koje pružaju priliku za promatranje rijetkih vrsta ptica i drugih životinjskih vrsta. Također možete organizirati vožnju brodom ili kanuom kako biste istražili kanale i jezera područja.

Mnoge ptice svoje utočište pronalaze upravo u Kopačkom ritu, tako možete uživati u pogledu na jata divljih gusaka, pataka i čaplji. Simbol parka je orao štekavac, a osim u uživanju u prirodi, možete se odlučiti i za ribolov, posjet multimedijalnoj zbirci te dvorcu Tikveš.

Kopački rit možete istražiti uz pratnju stručnih vodiča koji će vam pružiti informacije o flori, fauni i ekologiji područja. Tu su i interpretacijski centri s izložbama i edukativnim materijalima koji vam pomažu da bolje razumijete bogatstvo ovog prirodnog staništa.

Kopački rit je zaštićeno prirodno područje, stoga je važno poštivati pravila i smjernice očuvanja prirode. Nosite udobnu obuću i odjeću prilagođenu vremenskim uvjetima, ponesite bočicu s vodom, repelent protiv komaraca, fotoaparat ili mobitel za kreiranje predivnih fotografija i dvogled za bolje promatranje ptica.

Kopački rit je izvanredno područje koje pruža priliku za istraživanje jedinstvenog prirodnog okoliša i bijeg od nesnosnih vrućina, ali i neodoljivim specijalitetima. Odlučite li se na putovanje, obavezno kušajte fiš paprikaš, riblji perkelt, šaran, žablje krakove te razna jela od divljači i začinite ih kapljicom vina baranjskog vinogorja.