Putovanja

Bjelašnica – HIT destinacija za sve ljubitelje aktivnog skijanja u susjednoj BiH!

Viktoria Mikulić 14. studenoga 2023.

Pronašli smo i hotel s pogledom na najmagičniju snježnu idilu...

Zasigurno ste dosad svi imali priliku čuti za Bjelašnicu, čiji je najviši vrh na čak 2.067 metara n/m, posebice zbog 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu kada su na Bjelašnici izgrađeni brojni sportski i turistički objekti. Na njezinim stazama održale su se muške alpske utrke, koje su mnogi ocijenili i nekim od najboljih i  najizazovnijih u Europi.

Ova planina nalazi se u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno od grada Sarajeva. Kao i susjedna Jahorina i Bjelašnica pripada dinarskom planinskom sistemu.

Tu je i Babin Do, turistički centar gdje turisti dolaze cijele godine, a nalazi se na 1.250 metara nadmorske visine i postao je i lokalni hotelski hotspot i centar za skijaški turizam s trgovinama, barovima, restoranima i suvenirnicom.

Hotel Nomad – raj na zemlji

Jahorina je prepoznatljiva kao turistička destinacija, dok je Bjelašnica bila rezervirana za sportsko skijanje. No to se sada promijenilo. Bjelašnica nudi širok izbor hotela i restorana koji će vas razmaziti u potpunosti, a nama je za oko zapeo jedan poseban – hotel Nomad.

Čim smo kročili u ovaj hotel, dočekala nas je prava zimska čarolija. Iako nije bilo snijega, ipak smo uspjeli doživjeti prave čari zime. Već na recepciji dočekale su nas lampe odjevene u božićne kape, dok je u predsoblju ogromna garnitura u sredini koje se nalazi kamin, a uz kojeg je savršeno kratiti vrijeme tijekom hladnih zimskih večeri.

Arhitektonsko remek djelo, luksuzni i raznolik smještaj, vrhunska usluga i sadržaji u nedirnutoj prirodi Bjelašnice, treće po visini planine u Bosni i Hercegovini, glavne su oznake Hotela Nomad, otvorenog prije dvije godine.

Velebnost, ekskluzivnost i luksuz na samo pola sata od Sarajeva

Sve što nudi i cijela atmosfera hotela na tragu je „Mountain Boutique Hotela” (Planinskog boutique hotela) jer osim što je veleban u svakom smislu i smješten na planini, uslugama i sadržajima po mjeri i željama gostiju te ugodnost unutrašnjeg ambijenta čini ga i ekskluzivnim i luksuznim.

Jedinstvenost hotela, što ga i razlikuje od mnogih drugih po planinama Europe, ogleda se i u blizini glavnog grada BiH, Sarajeva i svih njegovih sadržaja te međunarodne zračne luke – od grada do hotela treba oko 30 minuta, a od zračne luke svega 20 minuta.

To omogućuje i jednostavniji dolazak do hotela, koji je otvoren cijele godine za relaksirajući odmor, predah i ‘bijeg’ od urbanog i užurbanog življenja, kao i za aktivni odmor s istraživanjem ljepota prirode Bjelašnice, planinarenje, šetnje i druge aktivnosti.

Održiva načela poslovanja uz poštivanje prirode za nezaboravno iskustvo

Hotel ima 51 sobu različitih veličina, wellness i spa, vrhunsku i modernu i autohtonu kuhinju i restoran, konferencijsku dvoranu te druge usluge i sadržaje, a poslovanje grade na temelju održivih načela, poštujući prirodnu baštinu u kojoj se nalaze.

Sobe su prostrane, a posebno nam se sviđa spoj rustikalnog i modernog uređenja. Iako je ovaj hotel rezerviran za sve nomade, također je kao stvoren za sve one koji žele pobjeći od užurbane svakodnevice i gradske vreve.

Press putovanje koje će nam zauvijek ostati u sjećanju

Prava je sramota reći da nismo imali previše saznanja o Bjelašnici jer je najveću pompu zauzimala Jahorina, no sada smo se uvjerili da je ova planina pravi raj na zemlji, bogatstvo prirode koje treba njegovati.

Od 8. do 10. studenoga 2023., naša malenkost i kolege novinari iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, imali smo priliku posjetiti ovaj divan hotel i uživati u raznim organiziranim aktivnostima, na čemu u hotelu također predano rade.

Prvu večer na našem press putovanju dočekala nas je degustacija vina koja su podrijetlom iz Međugorja. Carska vina nose ponosne nazive vlasnikove djece. Od bijelih do crvenih sorti, svaka će osvojiti i ona najistančanija nepca.

Drugi dan našeg putovanja zasigurno nikada nećemo zaboraviti. Koliko god je najavljeno vrijeme predviđalo kišu, ta dan kao da su se svi oblaci povukli s neba samo kako bismo mi mogli uživati u svim blagodatima ove divne planine.

Doživjeli smo pravo off road iskustvo s džipovima koji su nas poveli do sela Lukomir, gdje nas je dočekala gospođa u tradicionalnoj narodnoj nošnji koja se bavi ručnim radom. Ovi pleteni proizvodi upravo su zbog tog posebni i nadamo se da će jednog dana pronaći mjesto u nekom muzeju.

Ono što nas se posebno dojmilo je činjenica da je mnogo ljudi s menadžerskih pozicija odlučilo reći dosta i za sebe stvoriti jedan novi život na Bjelašnici, bez stresa i neravnoteže. Nakon posjeta selu i prefine turske kave, posjetili smo nadgrobne spomenike oko kojih se krije velika legenda.

Ručak nas je dočekao u restoranu Javorov Do, i bez pretjerivanja možemo reći da u životu nismo probali bolji zapečeni grah i gulaš. Šećer na kraju u hotelu Nomad dočekala nas je živa svirka koja je potrajala do dugo u noć uz kombinaciju domaćih i stranih hitova.

Ako ste ove zime planirali dati petama vjetra i opustiti se negdje u prirodi, odlična je vijest da hotel Nomad odlikuje odličan omjer cijene i kvalitete, dok je za vrhunsku kongresnu ponudu proglašen i jednim od vodeća tri hotela za kongresni turizam u regiji.

Još nekoliko razloga zašto je ovaj hotel must visit destinacija…

Od mnogih usluga koje hotel nudi, tu je i mogućnost prijevoza za one koji ne dolaze vlastitim, dostupno je i mnogo parkirnih mjesta, stanice za električno punjenje vozila i električni bicikli, a za relaksaciju i opuštanje tu je moderno opremljen wellness i spa centar na 550 metara četvornih sa bazenom, saunama, fitnessom i drugim sadržajima s pogledom na očaravajuću prirodu.

Nadalje, hotel Nomad nalazi se na samoj moderno opremljenoj skijaškoj stazi s grijačima za pancerice što omogućuje gostima vrhunsko i jedinstveno skijaško iskustvo.

Ako i vi želite biti tetošeni na najljepši mogući način, ovaj hotel to će vam i pružiti. Vaša želja njihova je zapovijed, stoga ne sumnjamo da će vas razmaziti u potpunosti, baš poput nas. Za više detalja i rezervaciju smještaja u luksuznom hotelu Nomad posjetite njihovu web stranicu, a za sve aktualnosti pratite njihove društvene mreže Facebook i Instagram.