FOTO by Instagram @handletheheat / @movers_bakers

Dom

Njezino veličanstvo, Red Velvet torta – baršunasta poslastica božanstvenog izgleda!

Daria Lovrić 26. listopada 2023.

Osvaja izgledom, ali i okusom! Donosimo isprobani recept!

Isprobali smo mnoštvo poznatih recepata, međutim moramo priznati da neke od njih još uvijek mjerkamo jer nam izgledaju vrlo komplicirano. Ipak, u jesenskom periodu više vremena provodimo kod kuće, posebice kišnim vikendima i imamo vremena napretek.

Upravo zato, odlučili smo zasukati rukave i isprobati recept za možda najpoznatiju tortu na svijetu – Red Velvet.

Red Velvet torta vrlo je popularna u SAD-u, od New York Waldorf Astoria Hotela, u kojem je dobila nadimak „Torta Waldorf Astoria hotela“ pa sve do juga gdje su je pripremali s Butter Roux Icing, laganom, pahuljastom kremom.

Namaz od krem sira ili krema od maslaca postali su puno popularniji u primjeni, a sada se Red Velvet pojavljuje u filmovima i zaludila je populaciju širom svijeta. U nastavku donosimo recept i naše iskustvo pripreme:

Sastojci:

Za biskvit:

  • 250g brašna
  • prstohvat soli
  • 15g kakaa
  • 120g maslaca
  • 200g šećera
  • 2 jaja
  • aroma vanilije
  • 240ml mlaćenice
  • 1 žličica crvene prehrambene boje ili jedno pakiranje boje u gelu
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica jabučnog octa

Za kremu:

  • 250g mascarpone sira
  • 200g krem sira
  • 400ml slatkog vrhnja
  • 80g šećera u prahu
  • 1-2 žličice arome od vanilije
  • 2 žlice maraschina (po želji)
  • sok od pola limuna (po želji)

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 175ºC i u jednu posudu dodajte suhe sastojke – brašno, kakao i sol. U drugoj pjenasto umutite maslac sobne temperature i šećer te dodajte aromu vanilije. Postepeno dodajte jaja, jedno po jedno i lijepo sjedinite sastojke.

U posebnoj posudi u mlaćenicu dodajte boju i dobro izmiješajte te naizmjenično sa smjesom od maslaca i jaja, dodajte u suhe sastojke lagano miješajući mikserom.

Mi smo od navedene smjese pekli 4 biskvita u kalupu od 24 centimetara, međutim možete i manje, ovisno o tome koliko želite imati slojeva. Imajte na umu da ćete od jednog biskvita vrlo teško ravnomjerno izrezati 4 dijela, stoga je najlakše podijeliti smjesu.

U svaku zdjelicu, neposredno prije pečenja dodajte mješavinu ¼ žličice sode bikarbone i ¼ žličice octa, dobro promiješajte i smjesu ravnomjerno raširite u kalupu i stavite na pečenje.

Ovaj postupak je vrlo važan i ne možete ga napraviti ranije jer su upravo ocat, soda bikarbona i mlaćenica zaslužni za pahuljastu teksturu biskvita koja podsjeća na baršun. Svaku koru pecite 15-ak minuta, ovisno o vašoj pećnici.

Dok se biskviti hlade pripremite kremu od sira, tako što ćete mascarpone sir, krem sir i aromu vanilije kremasto umutiti ručno ili mikserom. Sastojcima dodajte šećer u prahu, slatko vrhnje, maraschino i limunov sok te sastojke dobro povežite.

Na svaku koru stavite četvrtinu kreme ili malo manje, ako izvana s kremom želite premazati cijelu tortu. Kao ukras možete koristiti voće ili mrvice od biskvita kako biste postigli efektan izgled.

Iako ova torta zahtjieva malo više posla, nas je naprosto oduševila. Ona je od sada glavna zvijezda našeg blagdanskog stola i drugih proslava. Osim što će prikupiti mnoštvo komplimenata za svoj veličanstveni izgled, vaše će goste očarati baršunastom teksturom i neodoljivim okusom.