FOTO by Instagram @annomg @soiledplantiez

Dekor

Neodoljiva Kamelija – najljepši zimski cvijet!

admin 16. veljače 2024.

I dok uspavana priroda čeka početak proljeća Kamelije su u punom cvatu

Već nekoliko dana uživamo u lijepom vremenu neuobičajenom za ovo kalendarsko razdoblje. Do dolaska proljeća dijeli nas nešto više od mjesec dana, al jedan pogled kroz prozor daje neke druge informacije prema kojima bismo mogli zaključiti da smo već debelo zakoračili u njega.

Mnogi su već osjetili val pozitive koji je došao s ovim iznenađujuće lijepim vremenom, a kako i ne bi kad napokon možemo prošetati parkom i popiti kavicu na nekoj terasi. Iako nas ljude prve zrake sunca i lijepo vrijeme mogu prevariti, biljke imaju točno tempirano razdoblje kada je vrijeme za njihovo buđenje.

Jedna biljka prkosi vremenu i svim teorijama buđenja prirode, jer svoju ljepotu i ljepotu svojih cvjetova pokazuje u zimskom razdoblju, kada ostatak prirode još spava.

Radi se o prekrasnoj Kameliji, zimzelenom grmu velikih i raskošnih cvjetova koji ne može ostaviti ravnodušnim niti jednog ljubitelja biljaka.

Kamelija obično raste na otvorenim područjima, dok u nekim područjima uspijeva i kao lončanica. U teoriji je moguće uzgojiti Kameliju i kao sobnu biljku, ali taj posao rezerviran je samo za najiskusnije botaničare koju znaju kako na adekvatan način brinuti o ovoj ljepotici.

Iako cvate u uvjetima na koje ostale biljke nisu naviknute, Kamelija je izuzetno plaha i osjetljiva biljka kojoj je potrebno posvetiti mnogo truda kako bi se mogla prikazati u najljepšem mogućem izdanju.

Sredina veljače i lijepo vrijeme idealni su uvjeti za ovu neodoljivu grmoliku biljku prekrasnih cvjetova pa smo tako na društvenim mrežama pronašli i nekoliko divnih primjera. 

Ovisno o njihovoj vrsti, cvijet Kamelije može biti bijeli, crveni, ružičasti ili prošarani, ali u kojoj god varijanti imali prilike vidjeti ovu biljku, izgleda prelijepo.