Zabava

Nekoliko alkoholnih pića tjedno može biti bolje za mozak od izbjegavanja alkohola

Krešimir Šustić 01. srpnja 2020.

Jedno piće dnevno dobro je za kolesterol, cirkulaciju, krvni tlak i rad srca

Svi znamo da je jedna rakijica ujutro prije doručka dobra za naše zdravlje, baš kao što su nam govorile naše bake i djedovi.

Jedno piće dnevno od 1,5 dl vina, 3,5 dl piva ili 0,3 dl žestokog pića, povećava dobar kolesterol, snižava količinu lošeg kolesterola, a umjereno konzumiranje budi cirkulaciju, odnosno proširuje krvne žile zbog čega se snizuje i krvni pritisak.

Novo istraživanje u medicinskom časopisu JAMA otkrilo je da odrasli ljudi srednjih i starijih godina koji umjereno piju alkohol imaju bolje funkcije mozga od onih koji ga uopće ne konzumiraju.

Autori studije ispitali su 19.887 sudionika iz zdravstvenog sustava Sveučilišta u Michiganu i otkrili su da oni koji su popili čašu ili dvije dnevno imaju bolje mentalne sposobnosti.

Kognitivna funkcija testirana je mjerenjem ukupnog priziva riječi, mentalnog statusa i rječnika, a oni koji su pili lagano imali su bolji vokabular i prisjećanje riječi, te su postizali više bodova na kognitivnim testovima od onih koji nisu pili.

Ovo nije prvo istraživanje koje je otkrilo da umjereno ispijanje povećava kognitivne performanse, već su i prethodna istraživanja otkrila da može biti korisno za zdrav rad srca.

Idući put kada nazdravljate s najdražim ljudima, sjetite se da radite nešto dobro za vaše tijelo i organizam, no nema potrebe da pretjerujete i prelazite zdrave granice.