FOTO by Instagram @rsbakes2020 / @cocolico
Napravite vlastite Baileys čokoladne macaronse i uživajte u ekstazi okusa!
Ova ukusna francuska delicija potpuno nas je zaludila
Kada bismo vas pitale koji vam je najdraži recept, što biste nam rekle? Vjerojatno ne biste mogle odabrati samo jedan, u moru odličnih kolača, torti, keksića i ostalih slatkih delicija.
Iako smo i mi zaljubljenice u slatko, moramo priznati da posebno uživamo u macaronsima. Mekani, slatki, ukusni, prhki… iskreno, oni su san snova. Ako volite peći, sigurno ste ih par puta isprobale raditi, no zašto ih sada ne biste napravile s Baileys likerom?
Čokolada i Baileys odlično pašu zajedno i vjerujemo da će vam se svidjeti jednako kao i nama.
Sastojci
Smjesa za macaronse:
- 120 g bjelanjaka sobne temperature
- 130 g bijelog šećera
- 140 g bademovog brašna
- 110 g šećera u prahu
Baileys ganache:
- 200 g mliječne čokolade
- 100 g vrhnja za šlag
- 20 ml Baileysa
Priprema
Badem u prahu i šećer u prahu blendajte dok se ne počnu grudati. Potom ih prosijte i odbacite sve komadiće koji neće proći kroz sito. Staviti suhu smjesu na stranu. Umutite bjelanjke dok ne dobijete sjajne bijele čvrste vrhove. Nastavite mutiti uz polagano dodavanje šećera. Špatulom ili kuhačom dodajte suhu smjesu u meringue smjesu (bjelanjci i šećer).
Ulijte tijesto u vrećicu s nastavkom i iscijedite u obliku kruga na papir za pečenje na tepsiji. Kada ispraznite vrećicu, uzmite tepsiju u ruke i par puta ju ispustite na radnu površinu kako biste se riješili mjehurića zraka. Ostavite macarons da se osuše na sobnoj temperaturi dok se ne osuše na dodir. Otprilike 1 sat. Ovo je jako bitan korak i nemojte ga preskočiti. Dok se macaronsi suše, napravite ganache.
Čokoladu sitno nasjeckajte i stavite u zdjelu. Vrhnje zagriti do vrenja i preliti preko nasjeckane čokolade. Nemojte miješati! Pokrijte posudu plastičnom folijom na 2 min. Nakon 2 min promiješajte da se sjedini čokolada s vrhnjem i dodajte Baileys. Stavite u hladnjak da se slegne.
Pecite macarons u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva dok se malo ne zalijepe za tepsije. To može trajati od 10 do 15 minuta, ovisno o vašoj pećnici i koliko su macaronsi gusti.
Pustite da se kolačići potpuno ohlade prije nego ih maknete s papira za pečenje. Stavite ganache u sredinu jednog, pa uzmite drugi kako biste napravili cijeli macarons. Postupak ponovite sa svim macaronsima.
Bon Appétit!