Film

Najbolji filmski klasici koje vrijedi pogledati

Krešimir Šustić 06. svibnja 2020.

Pripremite kokice, čips i kutiju sladoleda!

U posljednje vrijeme izašlo je stvarno puno dobrih filmova uz koje smo se smijali, plakali, a nakon nekih se i bojali ići spavati zbog straha koji su nam utjerali u kosti.

Naravno, kako u svemu tako i u filmskoj industriji postoje bezvremenski klasici koje možemo uvijek s istim oduševljenjem iznova gledati i proživljavati bezbroj različitih emocija.

Za vas smo pronašli bezvremenske filmove koji ne mogu dosaditi, pa bacite oko na našu listu i pronađite svog favorita.

Casablanca

Prvobitno objavljena 1943., Casablanca slovi kao jedan od najboljih filmova svih vremena. Priča prati Rick Blaine-a koji mora donijeti odluku kako bi pomogao svojoj bivšoj djevojci da pobjegne iz Maroka. Bez obzira na to što je njihova ljubav nesretna Rick i Ilsa će “zauvijek imati Paris”, mjesto gdje su bili zajedno i stvarali uspomene.

Čarobnjak iz Oza

Teško je zamisliti da netko nije pogledao Čarobnjaka iz Oza, ali ako ste to vi, napravite to što prije. Tornado je pogodio gradić Kansas, te je Dorothy Gale odnio s njene farme u čarobnu zemlju Oz, gdje je sa svojim novim prijateljima u potrazi za čarobnjakom koji joj može pomoći da se vrati u Kansas, ali i da pomogne svojim prijateljima u borbi protiv strahova.

Singin’ in the rain

Ljubitelji mjuzikla će uživati u ovom klasiku i s velikim guštom će ga gledati iznova. Komedija s likovima koji isprva djeluju kao karikature, ali zapravo imaju dušu i dovoljno nas mogu uvjeriti da se uživimo u njihovu životnu priču.

Gone with the wind

Film je poznat i pod imenom Prohujalo s vihorom, slavna je američka ljubavna povijesna drama iz 1939. godine. Radnja se vrti oko razmažene južnjačke ljepotice Scarlett O’Hara koja odrasta tijekom i nakon američkog građanskog rata te se zaljubi u Rhetta Butlera.

My Girl

Tko traži dobar film za plakanje onda se treba zaustaviti baš na ovom klasiku. Anna Chlumsky i maleni Macaulay Culkin igraju najbolje prijatelje koji svaki dan provode zajedno pokušavajući shvatiti život. Tu su i drame oko zaljubljivanja u učitelja i ponovnog izlaženja njezinog oca s novom ženom.

Breakfast at Tiffany’s

Drage dame, vjerujemo da ne postoji niti jedna koja nije pogledala ovaj bezvremenski klasik. Audrey Hepburn glumi Holly Golightly, ženu koja se želi udati za bogataša, ali joj planovi ne idu baš onako kako se nadala. Film je poznat najviše po Holly, koja je postala filmska ikona. Ona naime, sa svojom cigaretom, malom crnom haljinom i večernjom ružičastom haljinom postaje uzor djevojkama diljem svijeta.

The way we were

Film nije izazvao neko posebno oduševljenje kod kritike, ali ga je publika zato prigrlila. U filmu glume Barbra Streisand i Robert Redford, a priča priču o paru koji su se zaljubili nakon sastanka na fakultetu, ali nažalost, njihova ljubavna priča ih nije dovela do sreće nakon što su pomislili da hoće.

The Breakfast club

U ovom trenutku, većina nas je vidjela ovaj klasik Johna Hughesa, ali za sve koji nisu, sada je definitivno pravo vrijeme. U ovom filmu učenici srednje škole zajedno završavaju u subotnjem pritvoru, a nastaje kaos. Danas ima kultni status, te se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena jer nam pokazuje kako razlike u izgledu i ciljnoj skupini kojoj pripadamo uopće nisu bitne.

Marry Poppins

Disney film koji definitivno zaslužuje biti na popisu vječitih klasika koje trebamo pogledati. Priča prati dadilju koja mijenja život obitelji u kojoj radi prije nego što je nestala jednako misteriozno kao što je stigla. Ima obilje glazbe, postoje animirani pingvini, šarene boje i veselje, a u njemu ne postoje te stvari koje nećete zavoljeti.