FOTO by Instagram @saeedsedighi3 / @goran_jovic_

Putovanja

Modra špilja na Biševu – magija tirkiznoplavog mora i stijena!

admin 31. svibnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Poput kakvog drevnog hrama nekom mističnom morskom božanstvu, Modra špilja uzdiže se visoko i stijenovito ponad tirkizno plavog mora, a njome odzvanja jeka tišine nekog nezemaljskog vremena.

Iluminacija modrog tirkiza rasprostire se po stijenama, koje je priroda isklesala nekoć davno, kada su elementi vladali Zemljom.

Modra špilja nalazi se na istočnoj strani otoka Biševo, nedaleko Visa, koji je osim po njoj, poznat i po još nekoliko prirodnih dragulja – Medvedinoj špilji, malom plavcu i pješčanim plažama.

Od 2019. godine, Modra špilja je dio Geoparka Viški arhipelag pod zaštitom UNESCO-a, što bi donekle mogao biti zalog njegove budućnosti i održivog razvoja.

Interesantna za spomenuti je činjenica da je čuvena Modra špilja kao tipična dolomitsko-vapnenačka tvorevina svoj ulaz za javnost dobila tek 1884. godine, kada je probijen vanjski ulaz, kroz koji se u špilju ulazi malim čamcem na vesla.

Dakle nekoć je uistinu bila skrivena i zaštićena od ljudskog pogleda, djelovanja i njegove prisutnosti.

Drugi je otvor poput svoda i mnogo je širi, na južnoj strani špilje ispod razine mora te kroz njega prodire sunčeva svjetlost.

Zbog male dubine špilje i podvodne pukotine, pogodna je za ronjenje ronilaca svih kategorija. Duboka je 3 – 20 m.

Posljednjih godina Modra špilja je postala nezaobilazna postaja nautičkog turizma. Za ljetnih mjeseci, tu gotovo da je nemoguće pristati, jer je eksplozija blue cave izleta donijela Biševu „more” turista koje u 99 posto slučajeva samo zanima Modra špilja.

Zateknete li se ovdje izvan sezone, onda je najbolje da se pomoćnom brodicom iz Komiže na otoku Visu zaputite sami u Modru špilju (posjet privatnim plovilima za vrijeme sezone nije dopušten) i doživite ovaj geološki fenomen u njegovoj savršenoj tišini i punoj ljepoti.

Neki iz osobnog iskustva poručuju da je najljepši doživljaj u Modru špilju ući plivajući, a izići roneći pod njezinim jugoistočnim svodom, ali za takvo što treba se uskladiti više faktora, od vremenskih prilika, temperature mora, do godišnjeg doba i izostanka ostalih posjetitelja.

To bi definitivno bilo idealno, no zašto ne bismo malo sanjarili u plavom?!

Uz Modru špilju svakako predlažemo i posjet tajanstvenoj Medvidinoj špilji u uvali Trešjavac gdje je do 60-ih godina prošloga stoljeća obitavala sredozemna medvjedica, ili kako su je lokalni ribari nazivali „morski čovik” i oko nje isprepleli mitove i legende, te je izlovom i na kraju prognali sa njezinog prirodnog staništa.

Ova špilja je sa 160 metara najduža morska špilja na Jadranu.