FOTO by Instagram @sarahpekara / @rxnnepell

Zabava

Moć ženskog prijateljstva – obitelj koju biramo same

Mia Vodopija 31. kolovoza 2021.

Postoji li netko bolji od prave prijateljice?

„Od kolijevke pa do groba, najljepše je školsko doba“, uzrečica je koju su nam roditelji, bake i djedovi govorili. Iako tada nismo vjerovale u ono što nam govore, sada znamo da je to bila istina.

Školsko doba nije pamtljivo samo zbog (m)učenja i ispita, već i zbog prijateljstava. Mnoge od nas su i dalje bliske (ili barem u kontaktu) s prijateljicama iz osnovne, srednje ili faksa.

U mlađim danima ste sigurno mislile kako ćete do ‘sada’ ostvariti određene stvari, kako ćete biti ovo ili ono, no život ponekad ima druge planove.

Život koji ste zamislile sada je sanjarenje, a ono više ne pruža toplu sigurnost koju je nekad imalo. Kada život postane težak i čini se da gubite kontrolu, može biti teško vidjeti kako će se sve primiriti i doći na svoje.

Mnoge žene se šokiraju kad njihovi životi odjednom skrenu sa zacrtane putanje…imaju osjećaj kao da padaju i da se gube. Ono na što mogu računati je zaštitna mreža prijateljstva.

Ženska prijateljstva su komplicirana stvar. Baš kao i romantične veze, ona mogu dugo trajati ili puknuti. Kako se vi mijenjate kao osoba, tako se mijenjaju i prijateljstva, ali u konačnici vrijeme pokazuje koliko je tko ukorijenjen u vašim životima.

Ovo ne pišemo samo za odnose s vašim najbližim curama – u to spadaju i prijateljstva koja imate s majkom, sestrom, tetama i rođakinjama…

Kad prolazite kroz težak period, vrlo je lako razmišljati i vjerovati da ste izolirane i same. Bojite se reći svoje probleme bilo kome jer znate da svatko vodi svoje bitke s vlastitim kušnjama i nedaćama.

No zato su tu vaše prijateljice. One vas osnaže – osnažiti znači učiniti jačim i sigurnijim; pomoći nekome da preuzme kontrolu nad svojim životom i povrati svoja prava. Prijateljstvo ima moć da upravo to učini.

Ako ste nekad pomislile da niste dovoljne, žene u vašem životu su vas naučile da ste jake, nezavisne i moćne.

Dakle, zahvalimo ženama u našem životu koje su nas odgojile, vodile, voljele i borile se za nas. Hvala prijateljstvima koja nas i dalje poučavaju lekcijama, daju nam snagu, nasmijavaju nas i održavaju zdravima.

Neka traju cijeli život.